Wykonanie
Poziom trudności
Sos tzatziki pochodzi z Grecji. Ma świeży, wyrazisty i dość ostry smak (
ogórek,
czosnek i
koperek).
Jest doskonałym dodatkiem do
mięsa, różnych warzyw, a także do
pieczywa. Szczególnie pasuje do pieczonej i smażonej
jagnięciny. Świetnie smakuje z grillowanymi warzywami i różnymi
mięsami. Można podawać go jako dip do maczania surowej pokrojonej w długie słupki
marchewki i
selera naciowego lub do pieczonych ziemniaczków, również jako sos do
sałaty. Głównymi atutami sosu są; wyjątkowy smak, mała kaloryczność oraz szybki czas przygotowania.Porcja na 5-6 osóbSkładniki:800 g (2 duże opakowania)
jogurtu greckiego2 długie (lub 4 krótkie) zielone
ogórki4 ząbki
czosnku (duże)2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
octu winnego lub
soku z cytryny1 pęczek
koperkusól i
pieprzSposób przygotowania:
Jogurt przełożyć do salaterki lub innego pojemnika.
Ogórka pokroić w drobną kostkę i razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem dodać do
jogurtu.
Dodać posiekany
koperek,
oliwę z oliwek oraz
ocet winny (
sok z cytryny).
Przyprawić
solą i
pieprzem.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Podawać w ulubiony sposób, z czym Wam pasuje. Proporcje składników można zmieniać według upodobania (więcej lub mniej
czosnku,
koperku, itd)
Smacznego!