Wykonanie
Grecki dodatek do grillowanych, smażonych
mięs jak również podawany w formie dipu czy przystawki. My delektowaliśmy się nim jako dodatek do
mięsa grillowanego. Pycha. Teraz
będę go robiła zawsze. Posiada kilka głównych podstawowych składników i ewentualne dodatki. Ja robiłam go według proporcji znalezionych na blogu Arabeska II .
Składniki : ( na 2 porcje )170 g
jogurtu greckiego2-3 ząbki
czosnku1/2 dużego
ogórka1 łyżeczka
oliwy z oliweksól,
pieprzodrobina czerwonego
octu winnego ( lub
soku z cytryny )opcjonalnie posiekany
koperek ( pominęłam )
Ogórka obieramy. Ja ze swojego wycięłam gniazdo nasienne, nie wiem czy to poprawnie czy nie ale trochę poczytałam i w większości ludzie tak robią. Na weekend
jadłam ten sos z całym
ogórkiem, równie dobrze smakował. Tu pozostawiam dla każdego wybór.
Ogórka ścieramy na małych oczkach, odsączamy na sitku lub za pomocą gazy z nadmiaru
soków.Do miski przekładamy
jogurt. Dodajemy
ogórka, przeciśnięty przez praskę
czosnek i resztę składników. Mieszamy. Przed podaniem należy schłodzić co najmniej 20 minut.Smacznego :)