ßßß
Tzatziki czyli lekka, grecka przystawka składająca się z kilku niedrogich, łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakuje z grillowaną pitą. Może być również podawana jako sos do mięs. Od ostatnich wakacji jestem zakochana w tzatzikach. Robię je kilka razy w tygodniu. Bardzo polecam!Składnikijogurt grecki, 250 gświeży ogórek, 130 gcebula, 1/2 małejczosnek, 1 ząbeksok z cytryny, 1 łyżeczkasól, pieprzoliwa z oliwek, 1 łyżkaSposób przygotowaniaOgórka umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odcisnąć z wody. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć jogurt z ogórkiem, cebulą, czosnkiem i sokiem. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut. Przed podaniem skropić oliwą.