Wykonanie
Przepisów na tzatziki jest w Internecie od groma. Mimo to chciałabym przedstawić swój, gdyż tzatziki to jeden z moich ulubionych dodatków do potraw z grilla i
ziemniaków z ogniska! A że sezon grillowo-ogniskowy się powoli kończy, to może osoby, które nie próbowały jeszcze tego greckiego dipu/dodatku/przystawki, skuszą się:)
Składnikiduże opakowanie
jogurtu greckiego (ok. 300 g)dwa duże
ogórki3 - 4 ząbki
czosnkusól,
pieprzoliwaWykonanie
Ogórki dobrze wyszorować i zetrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach. Posolić (dzięki temu
ogórek puści więcej
wody). Po ok. 10 minutach delikatnie odcisnąć sok z
ogórka. Im więcej odciśniemy, tym lepiej.
Czosnek przecisnąć przez praskę i z
ogórkiem dodać do
jogurtu. Pamiętajcie, że
czosnek po czasie nabiera na intensywności, więc nie przesadźcie:) Wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem. Tzatziki przełożyć do miseczki, w której będziemy je podawać. Polać odrobioną
oliwy (może być smakowa). Włożyć do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.
Co zrobić, gdy zostanie nam nadmiar niezjedzonych tzatzików?Jeśli zostają mi tzatziki, a wiem, że nie planuje w najbliższym czasie dań
mięsnych do których by się nadawały,lub moim domownikom się przejadły w klasycznej odsłonie, to robię
sałatkę np. z
sałaty lodowej,
pomidorów,
oliwek etc. i dodaje tzatziki, jako
sos sałatkowy:) Taka
sałatka może być dodatkiem do obiadu lub stanowić przekąskę/drugie danie do pracy.