Wykonanie
Tzatziki zwane cacykami czyli grecki, trochę może niepozorny z wyglądu, smakoć.
Ogórkowe orzeźwienie i przyjemna kwaskowata świeżość
jogurtu greckiego podkręcone charakterystyczną ostrością
czosnku. Kojarzy się może z letnim grillowaniem, ale to tak prosty i uniwersalny dodatek, że tylko od waszej wyobraźni zależy do czego go użyjecie. Poniżej moje propozycje. A Wy, z czym jecie swoje tzatziki?
Składniki (1 średnia miseczka):0,5 kg
ogórków (u mnie 3 duże
ogórki gruntowe)300-400 g gęstego
jogurtu greckiego3-5 ząbków
czosnkusól do smakuopcjonalnie:
pieprz,
oliwa z oliwek,Przygotowanie:
Ogórki obrać i przekroić na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki (patrz zdjęcie poniżej). Tak przygotowane
ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć nadmiar soku i przełożyć do miski.
Ogórki wymieszać z
jogurtem, wcisnąć obrane ząbki
czosnku, doprawić
solą, ewentualnie dodać
pieprz. Na koniec można skropić
oliwą z oliwek. Gotowe!Propozycje podania: jako sos do grillowanych
mięs, ryb,
krewetek; jako dip : proponuję podać je do pokrojonego w paski czy trójkąty i podpieczonego w piekarniku lub na patelni
pieczywa - to fajna propozycja na imprezę i alternatywa dla tradycyjnych
chipsów; jako dip do warzyw: pokrojonych
marchewek,
selera naciowego, liści
sałaty,
rzodkiewek,
groszku cukrowego itp. jako surówkę do obiadu, kiedy znudzi się Wam zwyczajna mizeria; jako sos do
sałat; jako sos do pieczonych
ziemniaków; jako sos do wrapsów czyli zawijasów z tortilli lub do
chlebków pita ; jako sos do kanapek, poniżej moja propozycja.Kanapka z grillowanym
kurczakiem i tzatzikami:Kromki
pieczywa opiec w piekarniku, na grillu lub na suchej patelni. Na nich ułożyć grillowane lub smażone
filety z kurczaka, przybrać dużą ilością tzatzików, można przybrać listkiem
mięty,
bazylii lub
koperkiem. Smacznego!