Wykonanie
Poziom trudności
Kurczak ze
szparagami w
cytrynowym sosie to włoskie, wyjątkowo smaczne danie. Potrawę przygotowuje się szybko i łatwo, jest idealna na wiosenny lub letni obiad. Ważne jest, żeby
kurczaka smażyć krótko, za to w wysokiej temperaturze, wtedy
mięso będzie soczyste w środku.
Kurczak ze
szparagami w
cytrynowym sosie pokocha każdy smakosz.Porcja dla 4-5 osóbSkładniki:
Mięso i marynata:600 g
piersi z kurczaka lub udek bez skóry i kości½ łyżki
oliwy1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazylii½ łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy do smażeniaSos:1 łyżka klarowanego
masła1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1 pęczek
zielonych szparagów250 ml
śmietany kremówki min. 30%30 g
sera pecorino romano lub
parmezanu1
cytrynasól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w większe kawałki.Przyprawić
ziołami,
solą i
pieprzem, dodać ½ łyżki
oliwy. Odstawić na 10 minut.W tym czasie oczyścić i drobno pokroić
cebulę i ząbki
czosnku.Ze
szparagów odłamać twarde końcówki (podczas mocnego zginania
szparaga przy jego podstawie,
szparag sam pęknie i złamie się we właściwym miejscu). Pozostałe miękkie
szparagi pokroić na 2 lub 3 części.Na patelni rozgrzać
oliwę, usmażyć kawałki
kurczaka z obu stron na rumiano.Zdjąć z patelni, odłożyć na bok.Na patelnię dodać klarowane
masło, wrzucić posiekaną
cebulę i
czosnek, zeszklić, wrzucić
szparagi, chwilę smażyć.Wlać
śmietanę, zagotować.Dodać
ser, zamieszać.Na patelnie przełożyć
kurczaka.
Cytrynę przekroić na pół. Z jednej połowy wycisnąć sok, drugą połowę pociąć w plasterki, sok i plasterki przełożyć do sosu.
Kurczaka w
cytrynowym sosie podawać z ugotowanym al dente ulubionym
makaronem.Smacznego!