ßßß Cookit - przepis na Kurczak ze szparagami w cytrynowym sosie

Kurczak ze szparagami w cytrynowym sosie

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Kurczak ze szparagami w cytrynowym sosie to włoskie, wyjątkowo smaczne danie. Potrawę przygotowuje się szybko i łatwo, jest idealna na wiosenny lub letni obiad. Ważne jest, żeby kurczaka smażyć krótko, za to w wysokiej temperaturze, wtedy mięso będzie soczyste w środku. Kurczak ze szparagami w cytrynowym sosie pokocha każdy smakosz.
Porcja dla 4-5 osób
Składniki:
Mięso i marynata:
600 g piersi z kurczaka lub udek bez skóry i kości
½ łyżki oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy do smażenia
Sos:
1 łyżka klarowanego masła
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek zielonych szparagów
250 ml śmietany kremówki min. 30%
30 g sera pecorino romano lub parmezanu
1 cytryna
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w większe kawałki.
Przyprawić ziołami, solą i pieprzem, dodać ½ łyżki oliwy. Odstawić na 10 minut.
W tym czasie oczyścić i drobno pokroić cebulę i ząbki czosnku.
Ze szparagów odłamać twarde końcówki (podczas mocnego zginania szparaga przy jego podstawie, szparag sam pęknie i złamie się we właściwym miejscu). Pozostałe miękkie szparagi pokroić na 2 lub 3 części.
Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć kawałki kurczaka z obu stron na rumiano.
Zdjąć z patelni, odłożyć na bok.
Na patelnię dodać klarowane masło, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić, wrzucić szparagi, chwilę smażyć.
Wlać śmietanę, zagotować.
Dodać ser, zamieszać.
Na patelnie przełożyć kurczaka.
Cytrynę przekroić na pół. Z jednej połowy wycisnąć sok, drugą połowę pociąć w plasterki, sok i plasterki przełożyć do sosu.
Kurczaka w cytrynowym sosie podawać z ugotowanym al dente ulubionym makaronem.
Smacznego!
Źródło:https://jagodzianka.com/2020/06/kurczak-ze-szparagami-w-cytrynowym-sosie