ßßß Cookit - przepis na risotto ze szparagami i kurczakiem

risotto ze szparagami i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Risotto robię rzadko. I właśnie teraz zastanawiam się dlaczego. Jest przecież bardzo łatwe do wykonania, można do niego dodać niemal wszystko i w pół godziny obiad jest gotowy. Klasyczne włoskie danie powinno częściej gościć na stole.
Wczoraj wieczorem oglądałam na kuchni+ stary odcinek "Naked Chef'a" Jamiego Olivera. Robił risotto z kurczakiem i selerem. Zachciało mi się takiego więc dzisiaj pomysł zrealizowałam. Zamiast selera naciowego wykorzystałam cieniutkie zielone szparagi, które wczoraj dostałam w hali "Tęcza". Lubię o tej porze roku przechadzać się między straganami i wyszukiwać nowe smaki i składniki. Parę warzyw i owoców kupiłam i zamierzam je pokazać przy okazji kolejnych przepisów.
Składniki:
garść ryżu arborio (na osobę)
zielone szparagi
2 piersi z kurczaka
200 ml wina białego wytrawnego
0,5 l bulionu
chlust oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
garść startego parmezanu
2 łyżki masła
1 cebula
sól
pieprz
Cebulę i czosnek drobno posiekałam. Pierś pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam na nią kurczaka. Pozwoliłam aby się zrumienił. Następnie dodałam cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyłam. Wsypałam ryż arborio, który jest najlepszy do risotto. Wg Jamiego garść ryżu to idealne porcja na jedną osobę. Gdy ryż lekko się zeszklił dolałam białe wino. Chwilę zredukowałam płyn i zalałam 1/3 bulionu. Powinien przykryć ryż. Cała zabawa polega na tym aby ryż nasiąknął bulionem i zwiększył swoją objętość. Tą czynność należy powtórzyć trzy razy. Powinno wystarczyć ale zawsze warto spróbować czy ryż jest już miękki. Przed ostatnim dolaniem bulionu dodałam pokrojone w mniejsze kawałki szparagi. Są bardzo delikatne i nie wymagają długiego gotowania. Gdy ryż jest gotowy posypuję całość parmezanem, doprawiam i mieszam. Na sam koniec przychodzi czas na masło. Spowoduje, że risotto stanie się kremowe i będzie rozpływać się w ustach.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/06/risotto-ze-szparagami-i-kurczakiem.html