Wykonanie
I oto moje drugie risotto. Już chyba bez niego żyć nie
mogę. Tyle lat zmarnowanych...Składniki:25 dkg
ryżu Arborio,25 dkg podgrzybków świeżych lub mrożonych,1
cebula,2 ząbki
czosnku,100 ml
wina białego wytrawnego,1 litr
bulionu warzywnego,
oliwa,
masło,
oscypek starty lub
parmezan,
sól,
pieprz.Przygotowanie:Jeśli używamy świeżych podgrzybków to trzeba je podgotować. Na 2 łyżkach
oliwy i 1 łyżce
masła podsmażyć
cebule i
czosnek do zeszklenia, posolić, dodać
grzyby (u mnie były mrożone, już obgotowane). Smażyć przez około 10 minut. Wsypać
ryż, chwilę smażyć, aż będzie przeźroczysty.
Wlać
wino, odparować. Porcjami dolewać
bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu. Wsypać trochę
sera, doprawić
solą i
pieprzem. Posypać
startym serem i świeżo zmielonym
pieprzem na wierzchu.
Przepis zgło szony do akcji: