ßßß Cookit - przepis na Risotto z kalafiorem

Risotto z kalafiorem

nazwa

Wykonanie

Risotto z kalafiorem chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Kiedy przeczytałam wpis u Agaty wiedziałam, że od myślenia do zrobienia już coraz bliżej:-). I w końcu udało się doprowadzić do realizacji, a dowodem na to jest dzisiejszy wpis;-) Polecam!
Składniki:
25 dkg ryżu Arborio,
1 mały kalafior,
2 szalotki,
2 ząbki czosnku,
100 ml wina białego wytrawnego,
1 litr bulionu warzywnego,
oliwa,
masło,
parmezan w kawałku,
szczypiorek,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła podsmażyć cebule i czosnek do zeszklenia, posolić, dodać rozdrobniony lub starty kalafior. Smażyć przez około 10 minut. Wsypać ryż, chwilę smażyć, aż będzie szklisty.
Wlać wino, odparować. Porcjami dolewać bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu. Wsypać trochę sera, doprawić solą i pieprzem. Posypać startym serem, szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem na wierzchu.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/03/risotto-z-kalafiorem.html