ßßß Cookit - przepis na Risotto z dynią i pieczarkami

Risotto z dynią i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Z ostatniej wizyty w Hiszpanii zostało mi jeszcze trochę pełnoziarnistego arborio, który uśmiechał się do mnie od dłuższego czasu. Właśnie nadeszła jego pora :) Wyposażona w dynię, pieczarki i białe wino wymyśliłam takie vege risotto. Danie mimo braku mięsa, jest pełne smaku i bardzo sycące i w ogóle go tam nie brakuje :)
Składniki:
4-5 porcji
300 g ryżu arborio (użyłam pełnoziarnistego)
300 g dyni
250 g pieczarek
250 ml białego wina
1 l bulionu warzywnego
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
60 g startego parmezanu
20 g łyżki masła
½ łyżeczki rozmarynu suszonego
sól
pieprz
Wykonanie:
Ryż przepłukujemy zimną wodą. Pietruszkę i cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pieczarki obieramy lub dokładnie myjemy. Kroimy w plasterki lub półplasterki w zależności od wielkości.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebulę i czosnek do czasu, aż cebula zrobi się szklista. Po chwili dodajemy połowę pieczarek, rozmaryn i lekko solimy. Gdy pieczarki zmniejszą lekko swoją objętość dodajemy ryż.
Mieszamy, aż ryż obklei się powstałym płynem z cebuli, pieczarek i zrobi się szklisty.
Kolejno dorzucamy dynię i dolewamy wino. Mieszamy aż alkohol odparuje.
Risotto podlewamy bulionem (w porcjach po około 250 ml) i mieszamy, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Razem z drugą dolewką bulionu dodajemy resztę pieczarek i garść posiekanej natki pietruszki.
Dodając ostatnią porcję bulionu, przykrywamy patelnię pokrywką. W dalszym ciągu od czasu do czasu mieszamy. Patelnię trzymamy na średnim ogniu. W międzyczasie przyprawiamy danie solą i pieprzem.
Gdy ryż będzie już miękki odstawiamy risotto z gazu i dodajemy resztę natki pietruszki , masło i parmezan. Mieszamy.
Podajemy na ogrzanych talerzach.
Smacznego!
Źródło:http://panismaczna.com/risotto-z-dynia-i-pieczarkami