Wykonanie
Z ostatniej wizyty w Hiszpanii zostało mi jeszcze trochę pełnoziarnistego arborio, który uśmiechał się do mnie od dłuższego czasu. Właśnie nadeszła jego
pora :) Wyposażona w
dynię,
pieczarki i
białe wino wymyśliłam takie vege risotto. Danie mimo braku
mięsa, jest pełne smaku i bardzo sycące i w ogóle go tam nie brakuje :)
Składniki:4-5 porcji300 g
ryżu arborio (użyłam pełnoziarnistego)300 g dyni250 g
pieczarek250 ml
białego wina1 l
bulionu warzywnegopęczek
natki pietruszki2 łyżki
oliwy z oliwek1
cebula2 ząbki
czosnku60 g startego
parmezanu20 g łyżki
masła½ łyżeczki
rozmarynu suszonego
sólpieprzWykonanie:
Ryż przepłukujemy zimną
wodą.
Pietruszkę i
cebulę drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Pieczarki obieramy lub dokładnie myjemy. Kroimy w plasterki lub półplasterki w zależności od wielkości.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę. Podsmażamy na niej
cebulę i
czosnek do czasu, aż
cebula zrobi się szklista. Po chwili dodajemy połowę
pieczarek,
rozmaryn i lekko solimy. Gdy
pieczarki zmniejszą lekko swoją objętość dodajemy
ryż.Mieszamy, aż
ryż obklei się powstałym płynem z
cebuli,
pieczarek i
zrobi się szklisty.Kolejno dorzucamy
dynię i dolewamy
wino. Mieszamy aż
alkohol odparuje.Risotto podlewamy
bulionem (w porcjach po około 250 ml) i mieszamy, aż
bulion zostanie wchłonięty przez
ryż. Razem z drugą dolewką
bulionu dodajemy resztę
pieczarek i garść posiekanej
natki pietruszki.Dodając ostatnią porcję
bulionu, przykrywamy patelnię pokrywką. W dalszym ciągu od czasu do czasu mieszamy. Patelnię trzymamy na średnim ogniu. W międzyczasie przyprawiamy danie
solą i
pieprzem.Gdy
ryż będzie już miękki odstawiamy risotto z gazu i dodajemy resztę
natki pietruszki ,
masło i
parmezan. Mieszamy.Podajemy na ogrzanych talerzach.Smacznego!