Wykonanie
Kiedyś myślałam, że risotto to trudna sztuka kulinarna, że jego przygotowanie jest skomplikowane. Nie jest to jednak prawdą. Chciałam przygotować klasyczne risotto alla milanese, ale pomyślałam, że wykorzystam do tego dania jeszcze
pierś z kurczaka oraz
por. Danie okazało się bardzo smaczne:)200g
ryżu arborio1 podwójna
pierś z kurczaka1 l
bulionu warzywnego2 ząbki
czosnku1
cebula1
porok 50-60 ml
białego wina3 łyżki
parmezanu1/2 łyżeczki
szafranu1 łyżka
masłaoliwa z oliweksól,
pieprz (opcjonalnie do smaku)
Cebulę i
czosnek należy posiekać i przesmażyć na
oliwie z oliwek, a następnie dodać pokrojony w półksiężyce
por. Po chwili dodajemy
ryż, mieszamy. Następnie wlewamy
białe wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pierwszą porcję
bulionu warzywnego (jedna chochla). Kiedy zostanie wchłonięty przez
ryż, powtarzamy czynność do momentu, kiedy
ryż będzie miękki.Na drugiej patelni smażymy pokrojona i doprawioną
pierś z kurczaka. Gotowe
mięso przekładamy do
ryżu.Do całości dodajemy jeszcze
szafran i opcjonalnie do smaku
sól i
pieprz oraz łyżkę
masła i starty
parmezan.Risotto posypujemy jeszcze posiekanym
porem. Podajemy od razu, smacznego:)