Wykonanie
Nie byłam początkowo przekonana do tego dania....
dynia,
ryż ? Nie pasowało mi to kompletnie. Ale coś w środku mi podpowiadało, żeby spróbować .... i byłam zaskoczona jak dobre połączenie wyszło. Miękka delikatna
dynia rozpadająca się w ustach lub jeszcze w
ryżu nadając mu lekko żółtawy kolor, a do tego
rozmaryn aromatyzujący całą potrawą.
Parmezan i duża ilość
masła też zrobiła swoje - risotto jest bardzo kremowe.I nie zapomnijcie dodać większej szczypty
pieprzu ....polecam :)Przepis pochodzi z książki Antonio Varluccio "Vegetables".Składniki:600 g / 4 1/2 szklanki świeżej
dynii90 g / 6 łyżek
masła2 łyżki
oliwy4 gałązki
rozmarynu (2 całe, 2 drobno posiekane)1 ząbek
czosnku1 mała
cebulka300 g / 2 szklanki
ryżu (j użyłam zwykłego, ale można użyć również arborio)1l
bulionu warzywnego lub drobiowego (ja użyłam warzywnego)
sól,
pieprz50 g / 1/3 szklanki
parmezanuWykonanie:
Oliwę i 1/3
masła rozgrzać, wrzucić 2 całe gałązki
rozmarynu, ząbek
czosnku i pokrojonę w kostkę
dynię. Smażyć wszystko na średnim ogniu ok.10-15 minut aż
dynia zmięknie (Jeżeli chcemy wyczuwalne kawałki dyni w risotto, a nie zmiażdżone wtedy smażymy nie więcej niż 10 minut). Wyciągamy
rozmaryn i
czosnek i odkładamy
dynię. Rozgrzewamy ponownie patelnię z połową reszty
masła i dodajmy drobno pokrojoną
cebulę, smażymy parę minut żeby zmiękła i wrzucamy
ryż. Podsmażamy wszystko kilka minut aż
ryż stanie się przezroczysty i wlewamy małymi partiami
bulion czekając za każdym razem aż wsiąknie w
ryż. W połowie tej czynności wrzucamy
dynię (jeżeli wrzucimy na początku
dynia rozpadnie się, wybierzcie wersję dla siebie), mieszamy co jakiś czas. Kiedy
ryż wchłonie cały
bulion i będzie już miękki, przyprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy resztę
masła i
parmezan i energicznie rozmieszujemy z całą zawartością patelni. Podajemy risotto posypane
rozmarynem.