Wykonanie
Opis : Długo mnie nie było, odrobinę więcej napisałam o tym na moim profilu na fb, a dzis zacznę przywitanie od bardzo prostej potrawy, aby nie zniechęcić Was na początku do ponownego gotowania ze mną :) Danie pożywne, sycące i przez to myślę, że idealne na jesienne dni, gdzie zimno powoli zaczyna nam doskwierać. Polecam.Pochodzenie : nieznacznie zmodyfikowany przepis z miesięcznika "Ideal
Home"Ilość : 4-6 porcjiSkładniki :1 podwójna
pierś z kurczaka (300 g)
sólbazylia3 łyżki
oliwy1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku50 g
masła400 g
ryżu Arborio (w ostateczności długoziarnisty też się nada)4-5 łyżek
białego winaok. 3 łyżeczki
suszonego oregano1,5 l gorącego
bulionu drobiowego1 czubata szkl. świeżego lub
mrożonego zielonego groszku50 g startego
Parmezanuświeżo zmielony
pieprzPrzygotowanie :
Kurczaka pokroić w mniejszą kostkę.Przyprawić delikatnie
solą oraz
bazylią.Rozgrzać
oliwę w większym i głębszym rondlu.Przesmażyć
kurczaka do momentu, kiedy stanie sie lekko złocisty z wierzchu.Wyciągnąć usmażone
mięso z rondla, pozostawiając tłuszcz.Dodać pokrojoną w plastry
cebulę.Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku.Dodać
masło.Przesmażyć
cebulę do momentu jej zeszklenia.Dodać
ryż.Przesmażać ok. 5 min. często mieszając, aż
ryż pokryje się w całości tłuszczem i stanie się lekko przezroczysty.Dodać
wino.Przesmażać do momentu wyparawania płynu.Dodać
oregano.Dodawać po chochli
bulionu, za każdym razem, gdy ten wyparuje i dusić na małym płomieniu często mieszając.Przy przedostatniej lub ostatniej chochli dodawanego
bulionu należy sprawdzić czy ryz jest prawie całkowicie miękki, aby można było dodać ugotowanego
kurczaka i surowy/mrożony
groszek.Dusić do momentu uzyskania miękkiego
ryżu oraz ugotowanego al'dente
groszku.Wsypać
Parmezan.Wymieszać.Podawać na ciepło z świeżo zmielonym
pieprzem, startym
parmezanem i liściem świeżego
oregano.