ßßß Cookit - przepis na Powrót i Risotto Z Kurczakiem I Groszkiem

Powrót i Risotto Z Kurczakiem I Groszkiem

nazwa

Wykonanie

Opis : Długo mnie nie było, odrobinę więcej napisałam o tym na moim profilu na fb, a dzis zacznę przywitanie od bardzo prostej potrawy, aby nie zniechęcić Was na początku do ponownego gotowania ze mną :) Danie pożywne, sycące i przez to myślę, że idealne na jesienne dni, gdzie zimno powoli zaczyna nam doskwierać. Polecam.
Pochodzenie : nieznacznie zmodyfikowany przepis z miesięcznika "Ideal Home"
Ilość : 4-6 porcji
Składniki :
1 podwójna pierś z kurczaka (300 g)
sól
bazylia
3 łyżki oliwy
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła
400 g ryżu Arborio (w ostateczności długoziarnisty też się nada)
4-5 łyżek białego wina
ok. 3 łyżeczki suszonego oregano
1,5 l gorącego bulionu drobiowego
1 czubata szkl. świeżego lub mrożonego zielonego groszku
50 g startego Parmezanu
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie :
Kurczaka pokroić w mniejszą kostkę.
Przyprawić delikatnie solą oraz bazylią.
Rozgrzać oliwę w większym i głębszym rondlu.
Przesmażyć kurczaka do momentu, kiedy stanie sie lekko złocisty z wierzchu.
Wyciągnąć usmażone mięso z rondla, pozostawiając tłuszcz.
Dodać pokrojoną w plastry cebulę.
Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Dodać masło.
Przesmażyć cebulę do momentu jej zeszklenia.
Dodać ryż.
Przesmażać ok. 5 min. często mieszając, aż ryż pokryje się w całości tłuszczem i stanie się lekko przezroczysty.
Dodać wino.
Przesmażać do momentu wyparawania płynu.
Dodać oregano.
Dodawać po chochli bulionu, za każdym razem, gdy ten wyparuje i dusić na małym płomieniu często mieszając.
Przy przedostatniej lub ostatniej chochli dodawanego bulionu należy sprawdzić czy ryz jest prawie całkowicie miękki, aby można było dodać ugotowanego kurczaka i surowy/mrożony groszek.
Dusić do momentu uzyskania miękkiego ryżu oraz ugotowanego al'dente groszku.
Wsypać Parmezan.
Wymieszać.
Podawać na ciepło z świeżo zmielonym pieprzem, startym parmezanem i liściem świeżego oregano.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2013/09/powrot-i-risotto-z-kurczakiem-i.html