Wykonanie
Risotto to jedno z sztandarowych dań kuchni włoskiej. Można go przyrządzić na wiele sposobów, tworząc przeróżne kombinacje. Podstawą dania zawsze jest
ryż, dobry
bulion i
serce włożone w przygotowywany posiłek ;) Dziś proponuje Wam:Risotto z
kurczakiem i
pieczarkami100g
ryżu arborio ( można go zastąpić innym gatunkiem, jednak ten jest najlepszy do risotta)szklanka
bulionu drobiowegoulubione
białe wino (ok. pół szklanki)
pierś kurczaka gotowana5 dużych
pieczarekcebulaząbek
czosneknatka pietruszkiłyżeczka
masłaoliwasól,
pieprzZaczynamy od przygotowania składników. Na rozgrzanej
oliwie podsmażamy pokrojoną w cienkie paseczki lub kostkę,
pierś z kurczaka. Gdy jest już ładnie przypieczona, ściągamy z ognia, przekładamy do miseczki i odstawiamy.Teraz kolej na
pieczarki - pokrojone w półplasterki podsmażamy na odrobinie
oliwy. Powinny być lekko chrupiące.
Ryż - choć w
sumie zaczynamy od
cebulki i
czosnku. Kroimy je w bardzo drobną kostkę, podsmażamy na
oliwie. Gdy jest już złocista, wsypujemy
ryż i smażymy go przez 2 minuty razem z
cebulką. Teraz powoli dolewamy pół szklanki
bulionu na zmianę z połową szklanki
wina. Gdy płyny odparują dolewamy kolejną porcję, pamiętając o ciągłym mieszaniu, aby potrawa się nie przypaliła. Płyny dolewamy w zależności od potrzeb - risotto nie powinno być ani za wilgotne, ani za suche. Gdy
ryż będzie już gotowy - dodajemy
masło, dzięki
czemu potrawa zyska aksamitny smak. Na koniec dodajemy przesmażone
pieczarki z
kurczakiem. Posypujemy
natką pietruszki, przyprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Podajemy ;)
Wiecie z czego składa się ryż?