ßßß Cookit - przepis na Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Risotto to jedno z sztandarowych dań kuchni włoskiej. Można go przyrządzić na wiele sposobów, tworząc przeróżne kombinacje. Podstawą dania zawsze jest ryż, dobry bulion i serce włożone w przygotowywany posiłek ;) Dziś proponuje Wam:
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
100g ryżu arborio ( można go zastąpić innym gatunkiem, jednak ten jest najlepszy do risotta)
szklanka bulionu drobiowego
ulubione białe wino (ok. pół szklanki)
pierś kurczaka gotowana
5 dużych pieczarek
cebula
ząbek czosnek
natka pietruszki
łyżeczka masła
oliwa
sól, pieprz
Zaczynamy od przygotowania składników. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w cienkie paseczki lub kostkę, pierś z kurczaka. Gdy jest już ładnie przypieczona, ściągamy z ognia, przekładamy do miseczki i odstawiamy.
Teraz kolej na pieczarki - pokrojone w półplasterki podsmażamy na odrobinie oliwy. Powinny być lekko chrupiące.
Ryż - choć w sumie zaczynamy od cebulki i czosnku. Kroimy je w bardzo drobną kostkę, podsmażamy na oliwie. Gdy jest już złocista, wsypujemy ryż i smażymy go przez 2 minuty razem z cebulką. Teraz powoli dolewamy pół szklanki bulionu na zmianę z połową szklanki wina. Gdy płyny odparują dolewamy kolejną porcję, pamiętając o ciągłym mieszaniu, aby potrawa się nie przypaliła. Płyny dolewamy w zależności od potrzeb - risotto nie powinno być ani za wilgotne, ani za suche. Gdy ryż będzie już gotowy - dodajemy masło, dzięki czemu potrawa zyska aksamitny smak. Na koniec dodajemy przesmażone pieczarki z kurczakiem. Posypujemy natką pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy ;)
Wiecie z czego składa się ryż?
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/09/risotto-z-kurczakiem-i-pieczarkami.html