Wykonanie
Piersi z kurczaka i nie tylko , to jak powszechnie wiadomo ulubiony element facetów , zarówno tych dużych , jak i tych małych , a moi niczym id innych się nie różnią 😉 Niestety czasami ma się dosyć monotonności i trzeba wymyślić coś , co ją przełamie i wprowadzi powiew świeżości w kuchni . Takim pomysłem są cygara , które wyglądają na trudne , a w rzeczywistości są bardzo , ale to bardzo proste . Za to na pewno , nie można ich określić jako nudne 😉
Składniki :0,5 kg
piersi z kurczaka bez kości – filet0,5 kg
pieczarek100 g
wędzonego boczku1/2 pęczka
natki pietruszki1
cebula1 ząbek
czosnkusól ,
pieprz do smaku1
jajkofolia spożywcza2 łyżki
masłaPiersi z kurczaka rozkrawamy na połowę , po czym każdą połówkę, przecinamy jeszcze na pół , tak, żeby uzyskać z każdej dwa plastry . Rozklepujemy delikatnie tłuczkiem , mają pozostać dość grube , więc nie należy się nad nimi pastwić .
Pieczarki ,
cebulkę i
boczek siekamy na małe kawałki i smażymy wszystko na złoty kolor -zazwyczaj wystarczy tłuszcz z
boczku , ale czasem trzeba dolać ciut
oleju . Doprawiamy
solą ,
pieprzem i wyciśniętym praską
czosnkiem , dodajemy siekana
natkę pietruszki , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimny farsz przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach i wbijamy do niego
jajko – mieszamy do połączenia składników (
jajko można wcześniej roztrzepać widelcem , łatwiej się wymiesza ) . Rozklepana pierś kładziemy na dość dużym kawałku folii , solimy , nakładamy dużą łyżkę farszu i zamykamy pierś – nie do końca-tak żeby był widoczny pas farszu z
boku , zawijamy w folię , formując cygaro – końce mocno skręcamy , jak
cukierek i podklejamy pod spód ( folia klei się sama ) . Tak przygotowane cygara wkładamy do garnka z wrzątkiem i parzymy około 10 minut w gorącej , ale nie wrzącej wodzie . Wyjmujemy , odstawiamy do przestygnięcia . Zdejmujemy folię i podsmażamy na
maśle tuż przed podaniem . Ja podałam z
sosem pieczarkowym i
pure ziemniaczanym przełożonym
szpinakiem .Smacznego 😉