ßßß Cookit - przepis na Kurczak Piccata

Kurczak Piccata

nazwa

Wykonanie

Dziś znów włoska kuchnia, czyli kurczak w cytrynowym sosie z masłem, białym winem i kaparami. Od razu powiem, że z początku wydawało mi się, iż danie będzie dla mnie zbyt kwaśne - mamy tutaj aż trzy kwaskowate, wyraziste składniki. Idąc za radą autorki przepisu, mojej ulubienicy, Laury Vitale, podałam danie z cieniutkim makaronem (typu nitki) - okazało się, że wspaniale ,,spił" on wszystkie soki, a danie wcale nie wydawało się przytłaczające smakiem. Powiedziałabym nawet, że jest świetne na lato - lekkie i odświeżające. Polecam przede wszystkim wielbicielom cytrusów. Smacznego:) na 2-3 porcje:
duża pierś z kurczaka (podwójna),
1/4 szklanki soku z cytryny (może być mniej),
1/3 - 1/2 szklanki białego wina,
szklanka domowego bulionu drobiowego,
3 łyżki zimnego masła,
2 łyżki kaparów,
mąka (do obtoczenia mięsa),
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
natka pietruszki do posypania gotowego dania,
sól, pieprz (do smaku)
Pierś pokroić w cienkie plastry - można tez lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na małej ilości oliwy do zrumienienia. Odłożyć na bok. Na patelnię po kurczaku wrzucić łyżeczkę masła, przesmażyć drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Wlać wino i zredukować (ok. 2 minut). Dodać bulion, sok z cytryny i 1-2 łyżki masła, doprawić i gotować ok. 5-6 minut (płyn musi zredukować się do połowy). Po tym czasie dołożyć kurczaka i kapary, krótko podgrzać, posypać natką pietruszki i ewentualnie na wierchu ułożyć plasterki cytryny. Podawać z cieniutkim makaronem typu ,,nitki".
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/08/kurczak-piccata.html