Wykonanie
Dziś znów włoska kuchnia, czyli
kurczak w
cytrynowym sosie z
masłem,
białym winem i
kaparami. Od razu
powiem, że z początku wydawało mi się, iż danie będzie dla mnie zbyt kwaśne - mamy tutaj aż trzy kwaskowate, wyraziste składniki. Idąc za radą autorki przepisu, mojej ulubienicy, Laury Vitale, podałam danie z cieniutkim
makaronem (typu
nitki) - okazało się, że wspaniale ,,spił" on wszystkie
soki, a danie wcale nie wydawało się przytłaczające smakiem. Powiedziałabym nawet, że jest świetne na lato - lekkie i odświeżające. Polecam przede wszystkim wielbicielom
cytrusów. Smacznego:) na 2-3 porcje:duża
pierś z kurczaka (podwójna),1/4 szklanki
soku z cytryny (może być mniej),1/3 - 1/2 szklanki
białego wina,szklanka domowego
bulionu drobiowego,3 łyżki zimnego
masła,2 łyżki
kaparów,
mąka (do obtoczenia
mięsa),2 ząbki
czosnku,mała
cebula,
natka pietruszki do posypania gotowego dania,
sól,
pieprz (do smaku)Pierś pokroić w cienkie plastry - można tez lekko rozbić je tłuczkiem do
mięsa. Doprawić
solą i
pieprzem, obtoczyć w
mące i smażyć na małej ilości
oliwy do zrumienienia. Odłożyć na bok. Na patelnię po
kurczaku wrzucić łyżeczkę
masła, przesmażyć drobno posiekaną
cebulę, a następnie
czosnek. Wlać
wino i zredukować (ok. 2 minut). Dodać
bulion,
sok z cytryny i 1-2 łyżki
masła, doprawić i gotować ok. 5-6 minut (płyn musi zredukować się do połowy). Po tym czasie dołożyć
kurczaka i
kapary, krótko podgrzać, posypać
natką pietruszki i ewentualnie na wierchu ułożyć plasterki
cytryny. Podawać z cieniutkim
makaronem typu ,,
nitki".