Wykonanie
Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 18 , 00 złSKŁADNIKI:1 kg świeżych muli (omułki)2 ząbki
czosnku1
cebula4 łyżki
oliwy1/3 kostki
masła1 szklanka
białego winanatka pietruszki1
cytrynasól,
pieprzPRZYGOTOWANIE:Mule myjemy i oczyszczamy pod bieżącą
wodą.
Cebulę kroimy w kostkę,
czosnek w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy
oliwę, na której przesmażamy
cebulę z
czosnkiem. Dolewamy
wina i doprawiamy
solą i
pieprzem. Chwilę gotujemy i dodajemy mule. Mule dusimy pod przykryciem ok. 5-6 min. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem, aby je przemieszać. Gdy wszystkie mule się otworzą dodajemy
masło i posiekaną
natkę pietruszki. Mieszamy i możemy serwować.Mule najlepiej smakują bezpośrednio z garnka skropione
sokiem z cytryny. Jako dodatek polecam chrupiące
pieczywo, które moczymy w sosie. Smacznego.