Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to cudownie kremowe placki
dyniowo - ziemniaczane z
kurczakiem w
curry indyjskim. Wspaniałe połączenie smaków i aromatów ;-)
Curry jest stworzone do połączeń z
dynią, podkreśla jej smak.Zapraszam!
Czas na
dynię!- 1
cebula mała- 500 g dyni (ścieramy na tarce)- 500 g
ziemniaków (ścieramy na tarce)- 1 ząbek
czosnku-
sól,
pieprz-
kolendra- łyżeczka
cukru- 2
jajka- 4 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki mieszamy w misce, smażymy na
oleju z pestek
winogron. Najlepiej smażyć grube a małe placki, pięknie się prezentują.
Kurczak w
curry indyjskim- 2
piersi z kurczaka-
curry indyjskie płaska łyżka-
sól-
pieprz cytrynowy- 200 ml
śmietanki 30%- świeże
oregano i
bazylia posiekane-
masło-
oliwa z oliwekNa rozgrzaną patelnię wlewamy
oliwę dodajemy
masło, smażymy
kurczaka dodajemy
przyprawy po około 8-10 minutach, jak
kurczak już będzie dobry zdejmujemy na chwile z ognia, dodajemy
śmietankę, mieszamy wszystko razem, stawiamy ponownie na gazie i odparowujemy aż sos zgęstnieje. Przed podaniem dodajemy świeże
zioła.Na talerzu układamy placek, polewamy sosem, na to kolejny placek i ponownie sos, dekorujemy listkami
bazylii.Smacznego!
Zapraszam na FB (Lubię to!)pozdrawiam cieplutko ;-) !CZAS NA
DYNIĘ!Akcja kulinarna: