ßßß Cookit - przepis na Bazyliowo - cytrynowy filet z kurczaka

Bazyliowo - cytrynowy filet z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Filet z kurczaka... hmm... kiedy byłam dzieckiem kojarzył mi się głównie z niedzielnym obiadem - smażony w panierce. Gdy lat mi przybyło poszukałam sposobów na przełamanie schematu, a często zwyczajnie i po prostu improwizowałam coś, co zwykle się udawało. Dzisiejszy przepis jest właśnie efektem takiej mojej samowolki, chociaż mam świadomość, że podobne też krążą w sieci...
SKŁADNIKI
800 g fileta z kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
Marynata:
2 łyżki posiekanych listków bazylii
1 ząbek czosnku
1 cytryna
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sos:
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz
Czosnek przeciskamy przez praskę. Ocieramy skórkę z całej cytryny i wyciskamy sok z połowy. Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z marynatą, a następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwijamy ciasto francuskie (można delikatnie rozwałkować, ale nie jest to warunek konieczny) i układamy na nim kawałki kurczaka tak, by ok. 1/3 ciasta pozostała wolna. Następnie zakładamy brzegi (by mięso nie wypadło) i rolujemy roladę zaczynając od brzegu z mięsem. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy 1/4 szklanki mleka i łączymy wszystko, po czym zestawiamy z kuchenki. Powinna nam wyjść bardzo gęsta zasmażka.
Do przestudzonej masy dodajemy resztę mleka, skórkę, sól i pieprz i szybko zagotowujemy.
Gotową roladę z kurczakiem kroimy w grube plastry i podajemy z sosem.
P.S.
Roladę podczas pieczenia najlepiej jest ułożyć na ruszcie z gęsiarki i razem z nim na blaszce lub w otwartej gęsiarce. Jest to ważne gdyż w trakcie pieczenia pojawia się dość dużo płynu - w ten sposób spływa on i ciasto francuskie ma szansę zachować chrupkość. W przeciwnym razie podsiąknie ono wodą i dół rolady będzie twardy.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2013/01/bazyliowo-cytrynowy-filet-z-kurczaka.html