Wykonanie
Filet z kurczaka... hmm... kiedy byłam dzieckiem kojarzył mi się głównie z niedzielnym obiadem - smażony w panierce. Gdy lat mi przybyło poszukałam sposobów na przełamanie schematu, a często zwyczajnie i po prostu improwizowałam coś, co zwykle się udawało. Dzisiejszy przepis jest właśnie efektem takiej mojej samowolki, chociaż mam świadomość, że podobne też krążą w
sieci...SKŁADNIKI800 g
fileta z kurczaka1 opakowanie
ciasta francuskiego1
jajkoMarynata:2 łyżki posiekanych listków
bazylii1 ząbek
czosnku1
cytryna2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzSos:skórka otarta z 1
cytryny1 łyżka
masła2 łyżki
mąki1 szklanka
mlekasól,
pieprzCzosnek przeciskamy przez praskę. Ocieramy skórkę z całej
cytryny i wyciskamy sok z połowy. Mieszamy wszystkie składniki marynaty.
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z marynatą, a następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwijamy
ciasto francuskie (można delikatnie rozwałkować, ale nie jest to warunek konieczny) i układamy na nim kawałki
kurczaka tak, by ok. 1/3 ciasta pozostała wolna. Następnie zakładamy brzegi (by
mięso nie wypadło) i rolujemy roladę zaczynając od brzegu z
mięsem. Wierzch smarujemy rozmąconym
jajkiemWstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.W rondelku rozpuszczamy
masło, a następnie dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy 1/4 szklanki
mleka i łączymy wszystko, po czym zestawiamy z kuchenki. Powinna nam wyjść bardzo gęsta zasmażka.
Do przestudzonej masy dodajemy resztę
mleka, skórkę,
sól i
pieprz i szybko zagotowujemy.Gotową roladę z
kurczakiem kroimy w grube plastry i podajemy z sosem.
P.S.Roladę podczas pieczenia najlepiej jest ułożyć na ruszcie z gęsiarki i razem z nim na blaszce lub w otwartej gęsiarce. Jest to ważne gdyż w trakcie pieczenia pojawia się dość dużo płynu - w ten sposób spływa on i
ciasto francuskie ma szansę zachować chrupkość. W przeciwnym razie podsiąknie ono
wodą i dół rolady będzie twardy.