Wykonanie
Rzadko mi się zdarza gotować na podstawie przepisów "znanych kucharzy"... Kiedy jednak zobaczyłam ten prosty przepis musiałam.
Czosnek i
skórka z cytryny, chrupiąca panierka i soczyste
mięsko mmm...Przepis pochodzi z książki Jamie's Ministry of Food ( możecie go również znaleźć na jego stronie).Polecam !Składniki : ( 2 porcje )* 2
piersi z kurczaka,* 1 ząbek
czosnku,* 1
cytryna,* 6 solonych
krakersów,* 2 łyżki
masła,* 4 gałązki
natki pietruszki,* 2 czubate łyżki
mąki,* 1
jajko,*
oliwa z oliwek,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Krakersy rozgnieć z
masłem, wyciśniętym
czosnkiem,
natką pietruszki,
skórką z cytryny, szczyptą
soli i
pieprzu ( Jamie zaleca użycie robota kuchennego, ja takiego nie posiadam więc zrobiłam wszystko ręcznie ). Wysyp na talerzyk.Na drugiem talerzu rozsyp
mąkę a na trzecim roztrzep
jajko.
Pierś z kurczaka lekko rozbij, aby miała równą grubość.Dokładnie obtocz
kurczaka w
mące, następnie
jajku i w przygotowanych "okruszkach" tak aby cała pierś była nimi pokryta.Tak przygotowaną pierś można upiec w uprzednio nagrzanym do 240 stopni piekarniku ( przez około 15 minut) lub usmażyć na
oliwie ( około 4-5 minut z każdej strony).