Wykonanie
Przepis a właściwie panierka do której powrócę jeszcze nie jeden raz. Tak na dobrą sprawę to mogłabym robić je za każdym razem w ten sposób. Zachwyciła mnie aromatyczna panierka z nutą
cytryny i
pietruszki co nadaje powiew świeżości. Do tego lekka nuta
czosnku i idealna słoność dzięki
krakersom. Musiałam dołożyć tylko
krakersów,żeby konsystencja panierki była jak w opisie. Przepis z jamieoliver.com .
Składniki :2
piersi z kurczaka6 solonych
krakersów ( łącznie musiałam użyć 18 sztuk - myślę,że 6 to jednak za mało aby obtoczyć 2 piersi, chociaż nie wiem jakiej wielkości
krakersów użył Jamie. Moje były 6,5 x 4,5 cm)
sól,
pieprz4 gałązki naci
pietruszki z łodyszkami1 ząbek
czosnkuskórka
tarta z jednej
cytrynyjajomąka do panierowania ( użyłam kukurydzianej )
oliwa2 łyżki
masłaKrakersy,
pietruszkę,
czosnek,
masło,
skórkę z cytryny,
pieprz wrzucamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy aż powstanie konsystencja kruszonki. Mnie malakser się spalił więc użyłam blendera. Niestety blender nie rozdrobni tak całości ponieważ
masło wszystko "trzyma" dlatego najpierw zmiksowałam na gładko 6
krakersów z wyżej wymienionymi składnikami. Następnie resztę pokruszyłam w torebce foliowej i stopniowo dodawałam do pasty mieszając delikatnie ręką aby uzyskać konsystencję kruszonki. Całość była lepka, nie sucha.Piersi płukamy pod
woda, osuszamy. Obtaczamy w
mące, następnie w roztrzepanym, doprawionym
jajku i w " krakersowej kruszonce " mocno dociskając aby się dobrze przykleiła.Piersi możemy usmażyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości
oliwy lub
oleju lub też upiec w piekarniku w 240°C około 15 minut.Smacznego :)