Wykonanie
Bardzo prosty przepis na szybką kolację lub przystawkę. Z kilku klasycznych składników możemy przygotować coś naprawdę fajnego. Widziałem w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji, jak Pani
Magda Gessler przygotowywała coś podobnego. Polecam!Składniki (8porcji):jedna duża
bagietkapuszka obranych i pokrojonych
pomidorów8
jajekząbek
czosnkuszczypta
soli oraz
pieprzutwardo, schłodzone
masło lub
oliwa z oliwekpęczek
pietruszkiZaczynamy od nagrzania piekarnika na 160 stopni góra-dół.
Pomidory z puszki przesmażamy na patelni razem z ząbkiem
czosnku oraz
pieprzem i
solą przez jakieś 3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka i całość blendujemy, aż uzyskamy gęstą masę.
Bagietkę dzielimy na osiem części, na każdą część nakładamy dwie łyżki pasty. Do nagrzanego piekarnika
bagietki wstawiamy na jakieś 6-8 minut. W tym czasie smażymy
jajka, doprawiając je
solą. Na każdą z upieczonych
bagietek nakładamy usmażone
jajko. Następnie
bagietki posypujemy odrobiną startego
masła lub skrapiamy
oliwą z oliwek oraz posiekaną
natką pietruszki. Gotowe!Smacznego!