Wykonanie
Pyszne
krewetki !
Krewetki uwielbiam, a najbardziej w połączeniu z
masłem,
białym winem i
czosnkiem. Bardzo prosty przepis, a efekt wspaniały. Polecam!Składniki:400g
krewetek królewskich ( ja użyłem mrożonych, już obranych)3-4 ząbki
czosnku1/3 szklanki białego
wytrawnego winaćwiartka
cytryny4 łyżki
masła4 łyżki
oliwypietruszka (1/3 całego pęczka)
sól i
pieprz o smaku
Krewetki rozmrażamy. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z dodatkiem 3 łyżek
masła, dodajemy rozmrożone
krewetki i smażymy około 3-4 minuty, po tym czasie dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek i smażymy wszystko przez 1 minutę, Następnie dodajemy
białe wino i całość smażymy przez 2 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną
pietruszkę, łyżkę
masła oraz doprawiamy według uznania
pieprzem i
solą. Przekładamy na talerz i podajemy z chrupiącą
bagietką, którą będziemy mogli wycierać pyszny sos z talerza.Smacznego!