Wykonanie
W ubiegłą niedzielę na naszym obiadowym
stole gościł devolay w panierce sezamowej.Panierka sezamowa była niezwykle chrupiąca i smaczna, bardzo fajnie komponowała się z delikatnym
mięsem drobiowym. Podczas smażenia w całym domu unosił się piękny zapach
czosnku oraz
pietruszki. Nam bardzo smakował devolay w
sezamie, a jak Wam podoba się ten pomysł? A jak Wy przyrządzacie w domu devolaje?
Składniki:4
piersi z kurczakapęczek
natki pietruszki4 ząbki
czosnku2 łyżki
masłasól do smaku
pieprz do smaku
mąka do panierowania
sezam do panierowania1
jajkoolejWykonanie:
Pietruszkę drobno posiekać, przecisnąć
czosnek przez praskę i wymieszać z miękkim
masłem, uformować 4 wałeczki, wstawić do lodówki do czasu stwardnięcia. Filety delikatnie rozbić, uważać aby nie zrobić dziur, oprószyć
solą oraz
pieprzem z obu stron. Gdy
masło będzie już twarde, ułożyć je na środku fileta i zwinąć w roladkę, dokładnie spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w
mące,
jajku oraz w
sezamie. Smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Po upieczeniu wyciągnąć roladki i odstawić na chwilę na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Smacznego;)