ßßß Cookit - przepis na Devolay w panierce sezamowej

Devolay w panierce sezamowej

nazwa

Wykonanie

W ubiegłą niedzielę na naszym obiadowym stole gościł devolay w panierce sezamowej.
Panierka sezamowa była niezwykle chrupiąca i smaczna, bardzo fajnie komponowała się z delikatnym mięsem drobiowym. Podczas smażenia w całym domu unosił się piękny zapach czosnku oraz pietruszki. Nam bardzo smakował devolay w sezamie, a jak Wam podoba się ten pomysł? A jak Wy przyrządzacie w domu devolaje?
Składniki:
4 piersi z kurczaka
pęczek natki pietruszki
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do panierowania
sezam do panierowania
1 jajko
olej
Wykonanie: Pietruszkę drobno posiekać, przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać z miękkim masłem, uformować 4 wałeczki, wstawić do lodówki do czasu stwardnięcia. Filety delikatnie rozbić, uważać aby nie zrobić dziur, oprószyć solą oraz pieprzem z obu stron. Gdy masło będzie już twarde, ułożyć je na środku fileta i zwinąć w roladkę, dokładnie spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące, jajku oraz w sezamie. Smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Po upieczeniu wyciągnąć roladki i odstawić na chwilę na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/02/devolay-w-panierce-sezamowej.html