ßßß Cookit - przepis na Szpinakowe Gnocchi z sosem pomidorowym i kurczakiem

Szpinakowe Gnocchi z sosem pomidorowym i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Kuchni włoskiej ciąg dalszy. Tym razem Gnocchi czyli nic innego jak kluseczki funkcjonujące u Nas pod nazwą "kopytka". Są przepyszne! Te z przepisu wzbogacone o szpinak. Oprócz tego sos pomidorowy z kawałkami piersi z kurczaka i mozarelli - ja ją lubię jeszcze podpiec na patelni (bez dodatku tłuszczu) ... wtedy się tak fajnie ciągnie...
Składniki:
600 g przecieru pomidorowego
podwójna pierś z kurczaka
125 g mozarelli
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia, oregano
2-3 łyżeczki cukru
olej
Na patelni podgrzewamy olej. W międzyczasie kroimy drobno cebulkę i czosnek. Szklimy cebule na patelni. Dodajemy przecier pomidorowy. Gdy sos zacznie się gotować dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dodajemy po 1 łyżeczce cukru, cały czas mieszając i sprawdzając smak sosu.
Na drugiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju. Pierś z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy ją solą i pieprzem i podsmażamy na patelni.
Mozarelle kroimy w plasterki.
Gnocchi szpinakowe :
600 g ugotowanych ziemniaków
szklanka mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki odciśniętego, mrożonego szpinaku
Ziemniaki gotujemy i mielimy. Dodajemy mąkę, jajka, parmezan i szpinak – całość szybko zagniatamy. Formujemy wałeczki i kroimy. Powstałe kluseczki lekko spłaszczamy widelcem. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia klusek na wierzch.
Ugotowane Gnocchi polewamy sosem pomidorowym. Na to układamy kawałki kurczaka i plasterki mozarelli.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/06/szpinakowe-gnocchi-z-sosem-pomidorowym.html