Wykonanie
Nie ma się co rozpisywać, gnocchi w
sosie pomidorowym jest jednym z tych włoskich dań, których nie trzeba zachwalać:) Jest pyszne i sycące!Przepis pochodzi z książki Bottari Cristiny "MammaMia".
Składniki (porcja dla 4 osób):gnocchi:1kg
ziemniaków200g
mąki pszennej1
jajkosos pomidorowy:400g
przecieru pomidorowegobazylia,
oregano1 łyżka
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnkucukierpłatki chillisól,
pieprztarty
parmezanPrzygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj (do miękkości). Następnie jeszcze gorące rozgnieć na purée bądź poczekaj, aż ostygną i przepuść przez praskę. Purée pozostaw do całkowitego ostygnięcia i wymieszaj z
mąką,
jajkiem i
solą. Wyrabiaj tak długo, aż powstanie elastyczne ciasto. Podziel na mniejsze kule, z każdą z nich zroluj w wałeczek i pokrój na kawałki o długości ok. 2cm. Aby nadać kluskom fakturę, odciśnij na nich wzór widelca oprószonego
mąką.Przygotuj sos. Na
oliwie z oliwek podsmaż
czosnek (później go wyjmij). Dodaj
przecier pomidorowy i dopraw resztą składników. Gotuj na małym ogniu tak długo, aż sos zgęstnieje.Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie. Zaraz jak wypłyną na powierzchnię przełóż je łyżką cedzakową na patelnię z sosem. Całość smaż przez chwilę na średnim ogniu. Podawaj z listkami
bazylii i startym
parmezanem.
Przepis bierze udział w akcji: