ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowa ze szparagami / Sorrel asparagus soup

Zupa szczawiowa ze szparagami / Sorrel asparagus soup

nazwa

Wykonanie

Share the post "Zupa szczawiowa ze szparagami / Sorrel asparagus soup"
Jakiś czas temu mignął mi w internetach przepis na zupę szczawiową. A jeszcze jak zobaczyłam go na jednym z moich ulubionych blogów to wiedziałam że muszę go wypróbować. Jednym z ekstra dodatków były szparagi, które akurat miałam z lodówce więc ten przepis spadł mi z nieba;) Przepis nieznacznie różni się od źródłowego, gdyż podrasowałam go pod swoje gusta. Zapraszam!
Przepis znalazłam tutaj
Scroll down for recipe in English
(4-5 porcji)
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
3 młode ziemniaki, umyte i pokrojone w kostkę
1 pęczek szczawiu, posiekany
1 pęczek liści botwiny (bez łodyg), posiekane
1/2 pęczka zielonych szparagów, pokrojonych w plasterki
1 łyżka masła
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sok z 1/2 cytryny
2 jajka ugotowane na twardo
150 ml śmietany kremówki
cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W większym rondlu rozpuść masło i podsmaż cebulę do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki i podsmaż przez 2-3 minuty, wmieszaj czosnek pod koniec smażenia.
Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Następnie dodaj szczaw, botwinkę i szparagi i gotuj przez kolejne 10 minut. Wlej śmietankę i gotuj kolejne 3 minuty.
Dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny jeśli zupa będzie za mało kwaśna.
Podawaj zupę z połówkami jajek.
Smacznego!
English version
Sorrel asparagus soup
(4-5 servings)
Ingredients:
1 , 5 l of vegetable or chicken stock
3 young potatoes, washed and diced
1 bunch of sorrel, chopped
1 bunch of youn beet leaves (without stalks), chopped
1/2 bunch of green asparagus, sliced
1 tablespoon of butter
1 onion, diced
2 cloves of garlic, minced
juice from1/2 of lemon
2 hard boiled eggs
150 ml of double cream
sugar, salt and pepper to taste
Preparation:
Heat medium pot over medium heat, add butter and onion and cook until translucent. Then add potatoes and cook for 2-3 minutes, stir in the garlic at the end of cooking.
Add the stock, bring to a boil and cook for about 10 minutes, until the potatoes are almost soft.
Next add sorrel, beet leaves and asparagus and cook for another 10 minutes. Mix in the cream and cook next 3 minutes.
Season with salt, sugar, pepper and lemon juice if the soup is not sour enough.
Serve the soup with halves of eggs.
Enjoy!
Share the post "Zupa szczawiowa ze szparagami / Sorrel asparagus soup"
Źródło:https://karmelowy.pl/zupa-szczawiowa-ze-szparagami-sorrel-asparagus-soup