Wykonanie
Share the post "Zupa szczawiowa ze
szparagami / Sorrel asparagus soup"Jakiś czas temu
mignął mi w internetach przepis na zupę szczawiową. A jeszcze jak zobaczyłam go na jednym z moich ulubionych blogów to wiedziałam że muszę go wypróbować. Jednym z ekstra dodatków były
szparagi, które akurat miałam z lodówce więc ten przepis spadł mi z nieba;) Przepis nieznacznie różni się od źródłowego, gdyż podrasowałam go pod swoje gusta. Zapraszam!Przepis znalazłam tutaj
Scroll down for recipe in English(4-5 porcji)Składniki:1,5 l
bulionu warzywnego lub drobiowego3
młode ziemniaki, umyte i pokrojone w kostkę1 pęczek szczawiu, posiekany1 pęczek liści botwiny (bez łodyg), posiekane1/2 pęczka
zielonych szparagów, pokrojonych w plasterki1 łyżka
masła1
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęsok z 1/2
cytryny2
jajka ugotowane na twardo150 ml
śmietany kremówkicukier,
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W większym rondlu rozpuść
masło i podsmaż
cebulę do zeszklenia. Następnie dodaj
ziemniaki i podsmaż przez 2-3 minuty, wmieszaj
czosnek pod koniec smażenia.Wlej
bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, aż
ziemniaki zmiękną.Następnie dodaj
szczaw,
botwinkę i
szparagi i gotuj przez kolejne 10 minut. Wlej
śmietankę i gotuj kolejne 3 minuty.Dopraw
solą,
cukrem,
pieprzem i
sokiem z cytryny jeśli zupa będzie za mało kwaśna.Podawaj zupę z połówkami
jajek.Smacznego!
English versionSorrel asparagus soup(4-5 servings)Ingredients:1 , 5 l of vegetable or chicken stock3 young potatoes, washed and diced1 bunch of sorrel, chopped1 bunch of youn beet leaves (without stalks), chopped1/2 bunch of green asparagus, sliced1 tablespoon of butter1 onion, diced2 cloves of garlic, mincedjuice from1/2 of lemon2 hard boiled eggs150 ml of double creamsugar, salt and pepper to tastePreparation:Heat medium pot over medium heat, add butter and onion and cook until translucent. Then add potatoes and cook for 2-3 minutes, stir in the garlic at the end of cooking.Add the stock, bring to a boil and cook for about 10 minutes, until the potatoes are almost soft.Next add sorrel, beet leaves and asparagus and cook for another 10 minutes. Mix in the cream and cook next 3 minutes.Season with salt, sugar, pepper and lemon juice if the soup is not sour enough.
Serve the soup with halves of eggs.Enjoy!
Share the post "Zupa szczawiowa ze
szparagami / Sorrel asparagus soup"