ßßß Cookit - przepis na Ryż cytrynowy z miodem

Ryż cytrynowy z miodem

nazwa

Wykonanie

Dostałam ślinotoku kiedy przeczytałam ten przepis i wyobrazilam sobie połączenie miodu, cytryny i czosnku. Ryż przygotowany w ten sposób zjadłam jakby na deser ale napewno można go podać do jakiegoś lekkiego, najlepiej drobiowego mięsa. Wrażenia smakowe będą mocne. A napewno inne.
Składniki:
20 dag ryżu
1 łyżka cukru
3 łyżki masła
2 cytryny
1 limonka
2 ząbki czosnku
mała cebula
2 łyżki miodu
sól, pieprz
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę z czosnkiem. Ryż przepłukać i wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć i zalać trzema szklankami wody. Posolić. Gotować ryż, aż pochłonie wodę. Cytryny sparzyć, pokroić na plasterki. Kilka plasterków zostawić w całości, resztę pokroić na małe kawałki. Pozostałe masło rozgrzać z miodem, uprażyć cytryny i połączyć z ryżem. Wymieszać. Podawać udekorowane plasterkami cytryny.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2009/12/Ryz-cytrynowy-z-miodem.html