Wykonanie
Dostałam ślinotoku kiedy przeczytałam ten przepis i wyobrazilam sobie połączenie
miodu,
cytryny i
czosnku.
Ryż przygotowany w ten sposób zjadłam jakby na deser ale napewno można go podać do jakiegoś lekkiego, najlepiej drobiowego
mięsa. Wrażenia smakowe będą mocne. A napewno inne.
Składniki:20 dag
ryżu1 łyżka
cukru3 łyżki
masła2
cytryny1
limonka2 ząbki
czosnkumała
cebula2 łyżki
miodusól,
pieprzCebulę i
czosnek drobno posiekać. Rozgrzać łyżkę
masła i zeszklić
cebulę z
czosnkiem.
Ryż przepłukać i wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć i zalać trzema szklankami
wody. Posolić. Gotować
ryż, aż pochłonie
wodę.
Cytryny sparzyć, pokroić na plasterki. Kilka plasterków zostawić w całości, resztę pokroić na małe kawałki. Pozostałe
masło rozgrzać z
miodem, uprażyć
cytryny i połączyć z
ryżem. Wymieszać. Podawać udekorowane plasterkami
cytryny.Smacznego:)