Wykonanie
Pieczona,
młoda marchew to bardzo fajna propozycja do dań głównych. Lekko słodkawa, o posmaku
masła,
czosnku i
szałwii zachwyci smakiem nie jednego gościa.
Marchewki można przygotować w piekarniku lub na patelni, polecam.
SKŁADNIKI :1 pęczek
młodej marchewki3 ząbki
czosnku1 duża
cebulasól,
pieprz, szczypta
cukru do smaku2 łyżki
masła naturalnegokilka listków
szałwiiPRZYGOTOWANIE :
Młode marchewki dokładnie szorujemy, przecinamy na pół. Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy pokrojona
cebulę,
czosnek i
marchewki. Mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy wszystko przez około 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy
marchewki do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem, dodajemy listki
szałwii i podpiekamy danie często mieszając aż
cukier się lekko skarmelizuje. Podajemy ciepłe jako dodatek do dań głównych.