Wykonanie
Oczyszczam skrzynkę rudych rydzów,
pomarańczowy sok barwo palce, gdy rozkrawam je małym nożykiem. Ślinianki szaleją! Część rydzów zakiszę - tych największych, nieco mniej jędrnych. Cudownie oddadzą swój magiczny smak, gdy późną jesienią ugotuję żur na kiszonych rydzach. Najmniejsze jędrne kapelusze raz dwa obgotowuję i wkładam do korzennej marynaty - będziemy się nimi zajadać w święta. Podam je do
pieczonych mięs, pasztetów i świątecznych półmisków. Ale część rydzów musze zjeść natychmiast. Duszone w
maśle szałwiowym rydze są cudowne, smakują jak las nad strumieniem. Zróbcie je koniecznie,
póki rude rydze są jeszcze na targu.
W taki wieczór, ciut chłodny, gdy kominek już trzaska, włączam "
Home Again" Michaela Kiwanuka . Posłuchajcie razem ze mną... I jak, cieplej?Czasem się zastanawiam, czy wrzucać na bloga takie proste, super proste przepisy - weź
grzyby, oczyść, wrzuć na
masło z
czosnkiem, duś chwilę, podaj. Ale
potem przypominam sobie dlaczego ten blog powstał - dla moich dzieci, które kiedyś, gdy będą szukały maminego, domowego smaku zajrzą tu właśnie i znajdą. Te wspólne talerze z naszego rodzinnego stołu. Przypomną sobie jak ja jadła zawsze tylko ciepłe, a oni gorące, bo swojemu talerzowi jeszcze zdjęcie musiałam zrobić.Tymczasem kupcie trochę rydzów i zjedzcie prosto z patelni, są wyborne!
Rydze duszone w
maśle z
czosnkiem i
szałwią to najprostsze z prostych rydzowych dań. Podaj je na patelni, na której były smażone, połóż obok nich chrupiącą
bagietką, która można będzie wygarniać sos. Jest dobrze, domowo, najlepiej!500g świeżych, jędrnych rydzów3-4 ząbki
czosnkukilka łyżek
masła2-3 gałązki świeżej
szałwiisól i świeżo mielony
pieprz do smakuRydze oczyść nożykiem lub pędzelkiem, możesz je przetrzeć wilgotną ściereczką. Większe okazy pokrój w szerokie plastry, mniejsze kapelusze możesz pozostawić w całości. Rozgrzej
masło i wrzuć na nie pokrojony w plasterki
czosnek, po minucie dodaj listki
szałwii, a po kolejnej rydze. Zmniejsz płomień i duś rydze w
maśle ok 4-7 minut mieszając. Powinny pozostać jędrne. Dopraw do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Podawaj od razu z chrupiącą
bagietka i kieliszkiem cydru.