ßßß Cookit - przepis na Dyniowe gnocchi

Dyniowe gnocchi

nazwa

Wykonanie

Pierwsza tegoroczna dynia, pierwsze w życiu gnocchi, kolejna już - miłość od pierwszego kęsa... ;)
źródło przepisu: okruszki.blox.pl
ok. 400g puree z dyni (u mnie: dynia hokkaido upieczona do miękkości i zmiksowana)
2 3/4 filiżanki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
masło
szałwia
2-3 ząbki czosnku
Mąkę, puree z dyni i przyprawy wymieszać na gładkie ciasto. Podsypać mąką, jeżeli ciasto się nadal klei. Podzielić na części. Z każdej uformować cienki wałek o średnicy około 2-3 cm. Pokroić na 1-1,5 cm kawałki i spłaszczyć delikatnie (użyłam widelca). Każdy kawałek delikatnie obtoczyć w mące. Tak przygotowane gnocchi można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce na oprószonej mąką blaszce. Gotować w osolonej wodzie, do czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni stopić masło i wrzucamy liście szałwii oraz zmiażdżony czosnek. Dodać odcedzone gnocchi, chwilę podgrzać, by uwolnić aromaty.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/09/Dyniowe-gnocchi.html