Wykonanie
Dziś mój wariacki pomysł na ziemniaczany obiad. Bardzo lubię placki ziemniaczane - ale one są za cięzkie dla maluchów.. więc można powiedzieć, taki kompromis. Całkowity czas przygotowania nie należy do najkrótszych (choćby ze względu na gotujące się przez 20 min
ziemniaki), ale też nie jest zbyt czasochłonne. No i mają jedną zaletę - dzieciaki mogą przy nich pomagac.Aaaa. to jest oczywiście przepis na zużycie wczorajszych
ziemniaków! Tak najprzyjemniej i najszybciej, bo już nie trzeba obierać i gotować
ziemniaków :)Racuszki generalnie są propozycją na ciepłą kolację, ale my jedliśmy je w ramach obiadu i też było dobrze.No to czas na przepis:Składniki:
35 dag
ziemniakówsól pieprz, do smaku5 dag
masłaspora szczypta
gałki muszkatołowej10 dag
mąki krupczatki (nie wiem dlaczego tej, ale nie odważyłam się dać tylko przennej zwykłej)Wykonanie:
Ziemniaki ugotować (lub wziąć ugotowane "z wczorajszego obiadu"). Do jeszcze ciepłych
ziemniaków dodać
masło, gałkę,
sól i
pieprz. (Jak mamy
ziemniaki "wczorajsze", to dodajemy do zimnych
ziemniaków i tyle.; też będzie dobrze). Całość porządnie utłuc/przepuścić przez maszynkę/przez ubijak do
ziemniaków - co tam kto ma.Jak masa troszkę się ostudzi, dodajemy
mąkę i wyrabiamy na miękką masę.Następnie, na wysypaną
mąką stolnicę wykładamy ciasto i rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy placki o średnicy +- 5 cm. (To jest to co właśnie dzieciaki mogą robić. Polecam!)Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak usmażyć racuszki :) Trzeba dobrze rozgrzać patelnię i posypać ją
mąką. Nie dodajemy tłuszczu!!! I na taką mączną patelnię wkładamy talarki. Smażyć ok 2-3 minuty z każdej strony.Gotowe racuszki są dosyć suche, więc najlepiej podawać je z
masłem, albo
masełkiem ziołowym, albo jakimś dobrym sosem (moim zdaniem pasuje
pomidorowy, albo gotowana
marchewka).
SMACZNEGO!ps. Można smażyć też na tłuszczu też wyjdą, tylko wtedy będą dosyć ciężkie w swojej istocie - tak jak popularna wersja placków ziemniaczanych.Wydrukuj przepis