ßßß
35 dag ziemniakówsól pieprz, do smaku5 dag masłaspora szczypta gałki muszkatołowej10 dag mąki krupczatki (nie wiem dlaczego tej, ale nie odważyłam się dać tylko przennej zwykłej)Wykonanie:Ziemniaki ugotować (lub wziąć ugotowane "z wczorajszego obiadu"). Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać masło, gałkę, sól i pieprz. (Jak mamy ziemniaki "wczorajsze", to dodajemy do zimnych ziemniaków i tyle.; też będzie dobrze). Całość porządnie utłuc/przepuścić przez maszynkę/przez ubijak do ziemniaków - co tam kto ma.Jak masa troszkę się ostudzi, dodajemy mąkę i wyrabiamy na miękką masę.Następnie, na wysypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy placki o średnicy +- 5 cm. (To jest to co właśnie dzieciaki mogą robić. Polecam!)Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak usmażyć racuszki :) Trzeba dobrze rozgrzać patelnię i posypać ją mąką. Nie dodajemy tłuszczu!!! I na taką mączną patelnię wkładamy talarki. Smażyć ok 2-3 minuty z każdej strony.Gotowe racuszki są dosyć suche, więc najlepiej podawać je z masłem, albo masełkiem ziołowym, albo jakimś dobrym sosem (moim zdaniem pasuje pomidorowy, albo gotowana marchewka).
SMACZNEGO!ps. Można smażyć też na tłuszczu też wyjdą, tylko wtedy będą dosyć ciężkie w swojej istocie - tak jak popularna wersja placków ziemniaczanych.Wydrukuj przepis