ßßß Cookit - przepis na Gnocchi verde czyli włoskie kluski ze szpinakiem i masłem szałwiowym

Gnocchi verde czyli włoskie kluski ze szpinakiem i masłem szałwiowym

nazwa

Wykonanie

To moje pierwsze podejście do tych szpinakowych kluseczek i powiem krótko: rewelacja!!!
Kto nie próbował, niech szybko bierze się do pracy, włoskie smaki są najlepsze na świecie:)
Nawet M. jest bardziej szczęśliwy niż zazwyczaj :) a to chyba najlepsza rekomendacja...
Gnocchi verde
225 g ricotty
1 jajko
1,5 szklanki mąki
0,6 szklanki startego parmezanu + do posypania
300 g listków szpinaku (użyłam świeżego)
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
łyżka masła
Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak, 2 zmiażdżone i bardzo drobno posiekane ząbki czosnku i dusić przez kilka chwil, aż szpinak zmięknie i woda nieco odparuje. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Odstawić do przestudzenia, po czym drobno posiekać.
W misce połączyć szpinak z ricottą, mąka, jajkiem, łyżeczką soli i parmezanem- zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części.
Na lekko oprószonym mąką blacie kulać z każdej wałeczek grubości ok 2 cm, po czym, kierując nóż po skosie, odkrawać kluseczki o szerokości ok.1-1,5 cm (można też formować kulki wielkości orzecha włoskiego).
Kluski ułożyć na desce aby chwilę ''odpoczęły''.
W tym czasie zagotować w garnku wodę , dodać łyżeczkę soli.
Na wrząca wodę wrzucac kluski i gotować jeszcze chwilę po wypłynęciu, wyławiać łyżką cedzakową.
Gnocchi podawać polane gorącym masłem szałwiowym i posypane parmezanem.
Masło szałwiowe
kilka listków świeżej szałwii
4 łyżki masła
pieprz i sól
Na patelni rozgrzać masło, dodać szałwię, doprawić pieprzem i solą. Podgrzewać na maleńkim ogniu, aż kluski będą gotowe.
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2012/11/gnocchi-verde-czyli-woskie-kluski-ze.html