Wykonanie
To moje pierwsze podejście do tych
szpinakowych kluseczek i
powiem krótko: rewelacja!!!Kto nie próbował, niech szybko bierze się do pracy, włoskie smaki są najlepsze na świecie:)Nawet M. jest bardziej szczęśliwy niż zazwyczaj :) a to chyba najlepsza rekomendacja...
Gnocchi verde225 g
ricotty1
jajko1,5 szklanki
mąki0,6 szklanki startego
parmezanu + do posypania300 g listków
szpinaku (użyłam świeżego)3 ząbki
czosnkugałka muszkatołowapieprzsólłyżka
masłaSzpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać
masło. Wrzucić
szpinak, 2 zmiażdżone i bardzo drobno posiekane ząbki
czosnku i dusić przez kilka chwil, aż
szpinak zmięknie i
woda nieco odparuje. Doprawić
solą,
pieprzem i odrobiną
gałki muszkatołowej.Odstawić do przestudzenia, po czym drobno posiekać.W misce połączyć
szpinak z
ricottą,
mąka,
jajkiem, łyżeczką
soli i
parmezanem- zagnieść jednolite ciasto.Ciasto podzielić na 3 części.Na lekko oprószonym
mąką blacie kulać z każdej wałeczek grubości ok 2 cm, po czym, kierując nóż po skosie, odkrawać kluseczki o szerokości ok.1-1,5 cm (można też formować kulki wielkości
orzecha włoskiego).Kluski ułożyć na desce aby chwilę ''odpoczęły''.
W tym czasie zagotować w garnku
wodę , dodać łyżeczkę
soli.Na wrząca
wodę wrzucac kluski i gotować jeszcze chwilę po wypłynęciu, wyławiać łyżką cedzakową.Gnocchi podawać polane gorącym
masłem szałwiowym i posypane
parmezanem.
Masło szałwiowekilka listków świeżej
szałwii4 łyżki
masłapieprz i
sólNa patelni rozgrzać
masło, dodać
szałwię, doprawić
pieprzem i
solą. Podgrzewać na maleńkim ogniu, aż kluski będą gotowe.