ßßß Cookit - przepis na Topinambur duszony na masełku

Topinambur duszony na masełku

nazwa

Wykonanie

To Karol Okrasa w swoim programie uświadomił mi, że coś takiego jak topionambur rośnie sobie pod ziemią, tuż obok nas, w lasach i przydrożnych rowach. Inaczej zwany jest słonecznikiem bulwiastym, pięknie kwitnący jesienią. W sklepie trudno dostępny, ale od czego jest Allegro. Bez przypraw na surowo, ma lekko słonecznikowy smak - całkiem dobry. Po uduszeniu z czosnkiem na masełku bardzo dobry.
na 1 porcje:
2-3 średnie topinambury
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
Topinambura wyszorować dokładnie szczoteczką i pokroić w plasterki, dusić na maśle do miękkości (ok. 10-15 minut). Przyprawić, czosnek dodać na samym końcu aby nie zgorzkniał.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/03/topinambur-duszony-na-maseku.html