Wykonanie
W oczekiwaniu na
kurczaki, które pieką się w piekarniku, postanowiłem wrzucić, post poświęcony stałej pozycji naszej kuchni, czyli... najzwyklejszemu
masłu czosnkowemu.
Masło idealne do, choćby
bagietek zapiekanych w foli aluminiowej. Wczoraj zrobiłem,
owoce morza duszone na
maśle i
czosnku, podlane
białym winem, i do tego, właśnie pieczone
bagietki. Jutro jak znajdę chwilę napiszę o tym, razem z przepisem na dzisiejsze
kurczaki pieczone ze świeżym pesto z
bazyli.Oraz dodatkowo post z największego sukcesu, ostatnich moich dokonań kulinarnych -
ciasto drożdżowe. Po raz pierwszy robiłem ciasto, i o dziwo się udało. Może dla innych to
dziwne, zachwycanie się na takim "sukcesem", nie mniej dla mnie to na prawdę było wyzwanie.
Składniki:*
masło (kostka, 250 g)*
czosnek (1 duża główka)* łyżka
soli (my używamy, morskiej gruboziarnistej)*
pieprz (pół łyżki)*
natka pietruszki (według uznania, my dodajemy dużo)Wykonanie:Wszystko miażdżymy w moździerzu, najpierw
pieprz i
sól, następnie
czosnek, pokrojone w kostkę
masło i na koniec dodajemy
natkę pietruszki. Gotowe.
Smacznego.