Wykonanie
Share the post "Puree ziemniaczane z
czosnkiem,
szałwią i palonym
masłem / Browned butter garlic sage potato puree"Jest to chyba najlepsze puree ziemniaczane jakie
jadłam do tej
pory. Aksamitne, z wyczuwalnym
czosnkiem,
szałwią ale gwiazdą jest na pewno palone
masło, które to właśnie nadaje
ziemniakom doskonały smak. Polecam do każdego dania głównego, sprawdzi się tak samo dobrze z
mięsami jak i
rybami. Niestety jest dosyć kaloryczne, ale raz na jakiś czas taka przyjemność nikomu nie zaszkodzi;) Pycha!Scroll down for recipe in English
(6-8 porcji)Składniki:1,2 kg
ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 cm kostkę6 łyżek
masła1 ½ łyżki posiekanych listków
szałwii1½ łyżeczki
czosnku, przeciśniętego przez praskę
sól i
pieprz¾ szklanki
śmietanki 30%Przygotowanie:Włóż
ziemniaki do większego rondla i zalej
wodą (tak by była około centymetra ponad
ziemniaki), postaw na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 12-15 minut, do miękkości. Odcedź
ziemniaki, ponownie włóż je do garnka i odstaw pod przykryciem.W małej patelni, rozpuść na większym ogniu 4 łyżki
masła i gotuj aż zacznie się pienić. Jak tylko
masło ładnie zbrązowieje, zdejmij z ognia i natychmiast wrzuć do niego
szałwię wraz z
czosnkiem. Pozwól im się smażyć przez 30 sekund, po czym wlej całość do
ziemniaków.Dopraw
ziemniaki solą,
pieprzem i wlej
śmietankę po czym utłucz je (ja miksuję w blenderze), aż powstanie jedwabiste puree. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.W tej samej patelni po
maśle, przygotuj tak samo pozostałe 2 łyżki
masła i polej nim powstałe puree (opcjonalnie). Wyłóż puree na talerze, udekoruj listkami
szałwii i podawaj.Smacznego!
English versionBrowned butter garlic herb potato puree(serves 6-8)Ingredients:1 , 2 kg potatoes, peeled and cut into 2 cm cubes6 tbsp butter, divided1½ tbsp chopped sage1½ tsp garlic, mincedsalt and pepper¾ cup creamPreparation:Place the potatoes in a pot, fill pot with enough water to cover, place on high heat and bring to a boil. Reduce heat to medium and let simmer for 12-15 minutes, or until potatoes are tender and can easily be pierced with a fork. Drain potatoes and put them back in the pot, covering with a lid.In a small saute pan, heat 4 tbsp of butter on medium high heat, melt butter and continue cooking until is starts to foam. As soon as the butter is a rich brown, remove from the heat and immediately add the herbs and garlic, swirling them around in the butter. Let sizzle for 30 seconds and
pour the butter over the mashed potatoes.Season with salt, pepper, and add milk to the potatoes and mix until smooth and creamy.In the same pan used to brown the butter, add the remaining 2 tbsp of butter and brown in the same method. Spoon the mashed potatoes into a serving dish and drizzle the browned butter over the top. Garnish with a sage, if desired.Enjoy!Share the post "Puree ziemniaczane z
czosnkiem,
szałwią i palonym
masłem / Browned butter garlic sage potato puree"