Wykonanie
Jeszcze się kiedyś znudzicie moimi propozycjami na pieczenie
kurczaka. Cóż poradzę, że od kiedy kupuję kurczęta ekologiczne, nie
mogę wyjść z zachwytu dla ich delikatnego, soczystego i niezwykle smacznego
mięsa. Naszym absolutnym faworytem jest
kurczak miodowy, uwielbiamy też
kurczaka po polsku, do wyboru jest też
kurczak z
klementynkami, czy
kurczak pieczony na puszce
piwa . Tym razem podałam
kurczaka pieczonego w
mleku z
szałwią i
cytryną .
Trochę się kołyszę w sobotnie i niedzielne poranki, gdy w kilku krokach przygotowuję potrawę, która długo będzie się piec w piekarniku. Dobrze kołysze się przy nastrojowych klimatach, które swoim głosem wyzwala Kem . Posłuchajcie słodziaskiego "Share My Life" . W tym utworze prawie jakbym słyszała Lionela Riche, prawda?Po moim autorskim, ukochanym
kurczaku miodowym, który polewany jest
śmietanką z
miodem, zaintrygował mnie przepis Jamiego Olivera na
kurczaka pieczonego w
mleku.
Mleko mnie nie odstraszało, ale wolałam, by
kurczak spokojniej się piekł, więc robię go dłużej niż Jamie, ale w niższej temperaturze, co wychodzi mu na dobre. Dodatek aromatycznej
szałwii,
cynamonu i
skórki cytryny do pieczenia jest świetny.
Mleko warzy się, oddziela kazeina i pod koniec pieczenia powstaje bardzo ciekawy, aromatyczny sos, którym można np. polać
szałwiowe-szałowe
pure z
ziemniaków.
Pieczenie kurczęcia na niedzielny obiad stało się w naszym domu niemal tradycją . Lubię debatę jakiego
kurczaka tym razem upiec na niedzielę. Lubię to niewiele pracy, które zazwyczaj zajmuje przygotowanie
tuszki, lubię długie pieczenie i unoszące się z piekarnika aromaty. No i jeszcze dzielenie kurczęcia nożycami do drobiu, dyskusje kto lubi jaki kawałek najbardziej i boje o chrupiącą, cudowną skórkę.
Aromatyczny, delikatny
kurczak z chrupiącą skórką, o pięknym aromacie
szałwii i
cytryny. Tym razem ciut więcej pracy, bo całą
tuszkę należy najpierw podsmażyć. Warto podać do
kurczaka szałwiowe pure ziemniaczane (świetnie do nich pasuje sos, który wytworzy się podczas pieczenia) i lekką
sałatę z dobrym dressingiem.1
kurczak ekologiczny lub zagrodowy o wadze ok 2-2,5 kg
sól i świeżo mielony
pieprzoliwa z oliwekspora laska
cynamonuspory pęczek świeżej
szałwiiskórka otarta z 2 niewoskowanych, ekologicznych
cytryn10-15 ząbków
czosnku1 litr
mlekaRozgrzej piekarnik do 160°C.
Kurczaka umyj i osusz, usuń szyję pozostawiając kawałek skóry, obetnij lotki skrzydeł. Dopraw
tuszkę w środku i na zewnątrz
solą i świeżo mielonym
pieprzem, włóż pod skórę na piersi kilka listków
szałwii. W brytfannie/blaszce, w której będziesz go piec, na niewielkiej ilości
oliwy podsmaż
kurczaka z każdej strony. Wyjmij
kurczaka, usuń
oliwę, ale pozostaw zrumienione fragmenty, które powstały podczas smażenia. Przełóż
kurczę z powrotem do brytfanny piersiami do dołu. Do środka
tuszki włóż 5 ząbków
czosnku i kilka gałązek
szałwii. Oberwij z pęczka pozostałe listki i włóż do brytfanki razem z laską
cynamonu, skórką otartą z
cytryny i pozostałymi ząbkami
czosnku wyłuskanymi z łupinek, a następnie wlej
mleko.Łączny czas pieczenia ok 2,5 godziny (dla
kurczaka o wadze ok 2,5kg).Wstaw
kurczaka pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz godzinę. Po tym czasie obróć
tuszkę piersiami do góry i piecz kolejne 50 minut już bez przykrycia. Zorientujesz się, że
mleko się zważyło i znacznie zredukowało. Zwiększ temperaturę do 180°C i piecz ostatnie 30-35 minut podlewając kilka
razy sosem, aż skórka na udkach i piersi będzie ładnie zrumieniona.Wyjmij
kurczaka formy i podziel na części. Zlej ostrożnie sos do sosjerki i podawaj do tłuczonych
ziemniaków lub
pure.Szał(wi)owe
pure ziemniaczane
ziemniaki typ kulinarny "C", czyli mączyste, najlepsze na
purespora garść listków świeżej
szałwiiświeże
masłoopcjonalnie : 1-2 łyżki
śmietany kremówkiUgotuj
ziemniaki w osolonej wodzie i odcedź, a następnie utłucz tłuczkiem do
ziemniaków.Na łyżce
masła, na maleńkim ogniu podsmaż na chrupko listki
szałwii, a następnie osącz na papierze i drobniutko posiekaj lub utłucz w moździerzu.Dodaj 2-3 kopiate łyżki świeżego
masła do utłuczonych
ziemniaków i mieszaj drewnianą łyżką na gładkie
pure. Możesz dodać
śmietankę kremówkę. Pod koniec dodaj utłuczoną
szałwię i wymieszaj dokładnie.