ßßß Cookit - przepis na Udka z szałwią

Udka z szałwią

nazwa

Wykonanie

Drób lubię bardzo. Nie tylko ja zresztą, bowiem cała moja rodzina przepada za kurczakami. Dania z kurczaka przygotowuję bardzo często. Są to zazwyczaj uda, bo mieso z nich najbardziej nam smakuje.
Ostatnio dużo eksperymentuję z nowymi dodatkami. Dziś przyszła kolej na szałwię i pyszne udka z szałwią
Tę roślinę kojarzyłam jak dotąd z apteką, naparami, płukankami, wywarami, ziołowymi herbatkami. Nigdy nie próbowałam używać jej w kuchni jako dodatek do potraw. Przeglądając angielskie książki i czasopisma kulinarne, zauważyłam obecność szałwi w niejednym przepisie. Nabyłam więc pęczek świeżej szałwi i zaczęłam wertować przepisy.
W książce Sophie Michell(byłej dietetyczki Claudi Schiffer) "Irresistible" znalazłam przepis na kurczaka z szałwią. Na swój użytek zmodyfikowałam go nieco. Udka wyszły super a dodatek szałwi sprawił, że to proste i pospolite danie nabrało nowego smakowego wymiaru.
4 uda z kurczaka
skórka starta z połowy cytryny
1 główka czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
mały pęczek świeżej szałwi
po łyżeczce suszonego tymianku i rozmarynu
sól i pieprz
Udka umyć, podzielić na 2 części, natrzeć solą i pieprzem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Z posiekanej szałwi, 1 rozdrobnionego ząbka czosnku, oliwy, odrobiny soli i pieprzu oraz startej cytrynowej skórki zrobić sos. Oddzielić delikatnie palcami skórę z udek i w powstałe kieszonki włożyć sos. Resztę czosnku ułożyć między udkami. Uda posypać tymiankiem i rozmarynem. Wstawić do nagrzanego do ok 200 st piekarnika. Piec, aż skórka się zarumieni(ok 1 godz). W czasie pieczenia dobrze jest polewać uda wytopionym podczas pieczenia tłuszczem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/07/udka-z-szawi.html