Wykonanie
Bardzo prosty przepis na
ziołowego kurczaka :) Naprawdę! ;)Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, chociaż obracanie podczas pieczenia może być trochę uciążliwe.. Ale dzięki niemu kurze piersi nie wysychają, tylko są pyszne i soczyste, więc myślę, że warto się dla nich poświęcić ;)ps pyszny również na zimno!Składniki:surowy
kurczak (mój ważył nieco ponad kilogram)1
cytrynagarść listków świeżej
bazylii3 gałązki świeżego
rozmarynuświeży
tymianek (kilka gałązek do środka + czubata łyżka samych listków)2-3 ząbki
czosnkupieprzsól4 łyżki
oliwy z oliwekolej na dno formywłóż formę, w której będziesz piec
kurczaka do pieca, nagrzej do ok 220˚Cumyj i osusz
kurczaka, natrzyj
soląbazylię, listki z 1 gałązki
rozmarynu, listki
tymianku,
czosnek,
oliwę utrzyj razem, dodaj
sól i
pieprzoddziel skórę od piersi i w powstałą kieszeń włóż 3/4
ziółnatnij nóżki w najgrubszych miejscach i włóż w nacięcia resztę
ziółprzekrój
cytryne wzdłuż na ćwiartki
cytrynę, pozostały
rozmaryn i
tymianek wsadź kurczakowi do brzucha jak piec się nagrzeje wyjmij z niego formę, posmaruj dno
olejem i połóż na niej
kurczaka plecami do dołu, wstaw do piecapo 5 minutach przełóż
kurczaka na drugą stronę i wstaw do pieca na kolejne 5 minutprzełóż
kurczaka ponownie na plecy, piecz 20 minutkolejne 20 minut na drugą stronę i ostatnie 20 na plecach (w
sumie 70 minut -> 5+5+20+20+20)wyjmij
kurczaka z pieca i „daj mu odpocząć” kilka minut, następnie wyjmij z niego
cytryny i wyciśnij z nich sok prosto na
kurczakaSmacznego :)*inspiracją dle tego przepisu był przepis z książki Jamie Oliver’a „Oliver w kuchni” (My Perfect Roast Chicken, „The Naked Chef”)