ßßß Cookit - przepis na Ziołowy kurczak pieczony

Ziołowy kurczak pieczony

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty przepis na ziołowego kurczaka :) Naprawdę! ;)
Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, chociaż obracanie podczas pieczenia może być trochę uciążliwe.. Ale dzięki niemu kurze piersi nie wysychają, tylko są pyszne i soczyste, więc myślę, że warto się dla nich poświęcić ;)
ps pyszny również na zimno!
Składniki:
surowy kurczak (mój ważył nieco ponad kilogram)
1 cytryna
garść listków świeżej bazylii
3 gałązki świeżego rozmarynu
świeży tymianek (kilka gałązek do środka + czubata łyżka samych listków)
2-3 ząbki czosnku
pieprz
sól
4 łyżki oliwy z oliwek
olej na dno formy
włóż formę, w której będziesz piec kurczaka do pieca, nagrzej do ok 220˚C
umyj i osusz kurczaka, natrzyj solą
bazylię, listki z 1 gałązki rozmarynu, listki tymianku, czosnek, oliwę utrzyj razem, dodaj sól i pieprz
oddziel skórę od piersi i w powstałą kieszeń włóż 3/4 ziół
natnij nóżki w najgrubszych miejscach i włóż w nacięcia resztę ziół
przekrój cytryne wzdłuż na ćwiartki
cytrynę, pozostały rozmaryn i tymianek wsadź kurczakowi do brzucha jak piec się nagrzeje wyjmij z niego formę, posmaruj dno olejem i połóż na niej kurczaka plecami do dołu, wstaw do pieca
po 5 minutach przełóż kurczaka na drugą stronę i wstaw do pieca na kolejne 5 minut
przełóż kurczaka ponownie na plecy, piecz 20 minut
kolejne 20 minut na drugą stronę i ostatnie 20 na plecach (w sumie 70 minut -> 5+5+20+20+20)
wyjmij kurczaka z pieca i „daj mu odpocząć” kilka minut, następnie wyjmij z niego cytryny i wyciśnij z nich sok prosto na kurczaka
Smacznego :)
*inspiracją dle tego przepisu był przepis z książki Jamie Oliver’a „Oliver w kuchni” (My Perfect Roast Chicken, „The Naked Chef”)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/08/10/ziolowy-kurczak-pieczony