ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony w cytrynowo-ziołowej marynacie

Kurczak pieczony w cytrynowo-ziołowej marynacie

nazwa

Wykonanie

Pieczony kurczak miał już wiele odsłon na moim blogu - ostatnio postanowiłam zamarynować go w klasycznej marynacie z ziół i cytryny, która rewelacyjnie pasuje do drobiu. W tym przepisie możemy użyć ulubionych ziół, ja miałam ochotę na włoskie smaki, dlatego użyłam typowej dla tej kuchni kompozycji ziołowej. Jak zwykle kurczaka przyrządziłam w towarzystwie pieczonych warzyw, które w trakcie pieczenia warto posmarować pozostałą marynatą. Smacznego:)
Polecam również inne moje przepisy na pieczonego kurczaka, np.:
kurczak pieczony z ziemniakami,
pieczone udka w panierce
5 udek kurczaka, na marynatę:
ok. 6 łyżek oliwy,
sok z połowy dużej cytryny lub jednej małej,
3-4 rodzaje ulubionych ziół do kurczaka- u mnie bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn (ok. 3/4 łyżeczki każdej przyprawy),
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżeczka musztardy,
sól, pieprz
opcjonalnie warzywa do upieczenia razem z kurczakiem (np. ziemniaki, marchewka, seler,por, ząbki czosnku)
Składniki marynaty połączyć i zalać nią kurczaka. Odstawić na 20 minut. Wyłożyć na blaszkę z pokrojonymi warzywami (wcześniej jarzyny obtoczyć w oliwie i ziołach lub marynacie). Piec w 190 stopniach ok. 50 minut, co jakiś czas smarując mięso pozostałą marynatą.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/05/kurczak-pieczony-w-cytrynowo-zioowej.html