Wykonanie
Nie spodziewałam się, że ten
kurczak będzie tak dobry. Zrobiony od niechcenia z jakiegoś artykułu reklamowego, do tego frytki z Biedronki i surówka z
czerwonej kapusty. Czasami nie planowany obiad jest 100
razy lepszy od tego przygotowywanego kilka dni:)
Składniki:1
pierś z kurczakapół szklanki
oliwy1
cytryna1 łyżka
ziół (
oregano,
bazylia,
rozmaryn,
tymianek)2-3 ząbki
czosnku1 łyzka
margarynysól,
pieprzPrzygotowane
mięso pokroić na odpowiednie porcje. Jeden ząbek
czosnku posiekać, wymieszać z
oliwą, posiekanymi
ziołami i
sokiem z cytryny. Tak powstałą marynatą natrzeć
mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin albo na noc. Pozostały
czosnek obrać , posiekać i na małym ogniu udusić na
margarynie.
Mięso kurczaka wyjąć z marynaty i szybko oobsmażyć na rozgrzanej
oliwie.Dodać
czosnek, resztę
margaryny i marynaty i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.Smacznego:)