Wykonanie
Pyszna obiado-kolacja gotowa w 10 minut!Dzięki szybkiemu smażeniu/grillowaniu
mięso jest soczyste i bardzo smakowite. Przełożone warzywami i
serem prezentuje się niezmiernie apetycznie :)Uwaga:)Jest to idealne danie dla 1-2 osób.
Mięso można zalać marynatą wcześniej, a smażyć bezpośrednio przed podaniem. Pyszna obiado-kolacja będzie gotowa w ekspresowym tempie :)Składniki: (na 2 porcje)1 cała
pierś z kurczaka1
pomidorświeże
kiełki (lub
sałata)2 plastry
żółtego sera1/2
cytrynyMarynata do
mięsa:4 łyżki
oliwy z oliwek1-2 ząbki
czosnku (przeciśnięte)1 łyżka ulubionych
ziół (świeże lub suszone) – np.
oregano,
rozmaryn,
tymianek,
bazylia lub
zioła prowansalskieszczypta mielonej
słodkiej papryki (dla koloru)
sól i
pieprzmała torebka na mrożonkiWykonanie:Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
Pierś z kurczaka podzielić na połowy i oddzielić małe „polędwiczki”.
Mięso włożyć do
torebki na mrożonki i zalać marynatą. Torebkę zawiązać i kilkukrotnie nią potrząsnąć, aby marynata dokładnie pokryła
mięso. Pozostawić w lodówce do czasu smażenia/grillowania (2-24 godziny).
Pomidora pokroić na plastry. Przygotować kiełki/sałatę i plastry
żółtego sera.Rozgrzać patelnię teflonową lub grillową. Smażyć
steki po 2-3 minuty z każdej strony. Zdjąć i trzymając szczypcami przekroić wzdłuż na pół (na dwa „plastry”). Smażyć kolejne 2-3 minuty przeciętą stroną do dołu.
Układać na talerzu w formie „tortu”:
mięso, plastry
żółtego sera, plasterki
pomidora,
kiełki, druga część
mięsa.Podawać z cząstkami
cytryny oraz
sałatką mieszaną.Smacznego:)