Wykonanie
Składniki1 porcja1
ryba o wadze około 1/2 kg (użyłam labraksa, może też być baramundi, dorada,
pstrąg), cała lub oczyszczona*
sól i świeżo zmielony
pieprz1/2
cytryny1 ząbek
czosnkukilka gałązek
natki pietruszki i/lub świeżych
ziół np.
oregano,
tymianku,
rozmarynu1 łyżka
oliwyDodatki:grzanki
czosnkowo -
ziołowesałatka z
winegretem.* jeśli chcemy samodzielnie oczyścić
rybę może być pomocne obejrzenie filmuPrzygotowanieRozgrzać grill na średnią moc.
Rybę oczyścić jeśli była w całości, opłukać i dokładnie osuszyć. Zrobić kilka nacięć nożem na każdym
boku ryby na głębokość ok. 0,5cm. Oprószyć
solą i
pieprzem na zewnątrz i w środku. Do środka włożyć 2 plasterki
cytryny (resztę pozostawić do skropienia), przepołowiony ząbek
czosnku i gałązki
natki i/lub świeżych
ziół. Wysmarować
oliwą.Położyć bezpośrednio na rozgrzanym grillu lub włożyć w koszyk uprzednio przesmarowany od środka
oliwą.
Rybę grillować przez 3,5 do 4 minut z każdej strony. Dłuższe grillowanie niepotrzebnie wysuszy
mięso. Podawać skrapiając resztą
cytryny.Wskazówki
Mięso z
ryby można wykorzystać np. do przygotowania
makaronu z grillowanymi
pomidorami i
papryką.