ßßß Cookit - przepis na Suszone pomidory

Suszone pomidory

nazwa

Wykonanie

Po raz kolejny pokazuje Wam suszone pomidory w oliwie. Robię je co roku i co roku za mało. Kończą się nadspodziewanie szybko. Ciągle ktoś sięga po kolejny słoiczek i nie minie półmetek zimy a już źródełko prawie wysycha. Póki co zrobiłam ok 10 kg. Zobaczymy, może jeszcze rzutem na taśmę zrobię kilka.
Suszone pomidory
pomidory san marzano albo polne (tak się u mnie na targu nazywają)
suszone zioła (oregano, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia)
opcjonalnie świeży czosnek
oliwa
sól
Pomidory kroimy wzdłuż na pół. Układamy na blaszce skórką do dołu bardzo ścisło. Obficie od góry solimy i wstawiamy na kilka godzin do piekarnika nagrzanego do 70-90 stopni. Należy zostawić leciutko uchylone drzwiczki żeby wilgoć z pomidorków miała ujście. Wysuszone ale nadal lekko miękkie pomidorki wkładamy do słoików przesypując ziołami i zalewamy oliwą tak aby były zakryte. Zakręcamy i staramy się nie zjeść wszystkich od razu.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/09/suszone-pomidory.html