Wykonanie
Mimo, że nigdy nie
jadłam zupy czosnkowej, kojarzyła mi się ona z bardzo mocnym smakiem
czosnku. Kiedyś jednak postanowiłam spróbować ją zrobić i przekonać się jaki jest jej smak. Ku mojemu zdziwieniu nie sądziłam, że zupa czosnkowa może być taka delikatna i aksamitna. Aktualnie znajduję się ona na mojej liście ulubionych zup prawie na samym szczycie. Prosta w wykonaniu i przepyszna w smaku. O to właśnie chodzi w gotowaniu!
składniki:1 duży
por3 łyżki
masła15 ząbków
czosnku6-8
ziemniaków1 litr
bulionu1/4 szklanki
śmietanki kremówkisól,
pieprz do smakudo podania: grzanki, posiekana
bazyliaPora kroimy w wzdłuż i dokładnie go myjemy następnie kroimy w piórka. Przysmażamy na
maśle. Następnie obieramy z łupin i kroimy w plasterki
czosnek i dorzucamy do
pora.
Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Całość mieszamy i zalewamy litrem
bulionu i gotujemy około 30 minut, aż zupa nabierze charakteru,a
ziemniaki będą miękkie. Następnie miksujemy zupę i dolewamy
śmietanki kremówki. Przelewamy zupę do salaterek i podajemy z grzankami i posiekaną
bazylią.