ßßß
Składniki:1 kg ziemniaków2 ząbki czosnkusólbiały pieprz150 ml śmietanki 30%150 ml mleka1 łyżka masła
Wykonanie:Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. W miseczce przygotować sos: połączyć mleko, śmietankę, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. W przygotowanym naczyniu układać warstwy ziemniaków. Kłaść plasterki tak, by lekko zachodziły na siebie. Każda warstwę polać sosem. Ostatnią wartwe lekko docisnąć. Wierzch poprószyć pokrojonym pozostałym masłem. Można posypać ulubionymi ziołami. Jeśli chcecie zapiekankę posypać serem, masło nie jest już potrzebne.Piec pod przykryciem ok 1 godz. w temp.175 stopni. Ostatnie 15 minut zdjąć przykrycie i zwiększyć temperaturę do 200 st., żeby zapiekanka ładnie się zarumieniła. Smacznego :)
\