Wykonanie
Dzisiaj coś dla wielbicieli
ziemniaków, do
grona których i ja się zaliczam ;)Ta zapiekanka może być oddzielnym daniem, ale takżedodatkiem do
mięs. Jeśli dodatkowo jesteście fanami
żółtego sera, można ją obficie posypać nim przedwłożeniem do piekarnika. Będzie wtedy bardziej sycąca.Ja wybrałam wersję trochę lżejszą - po upieczeniu posypałam
parmezanem.Użyłam
młodych ziemniaków, ale równie dobrze mozna ją przygotować ze starych.Prosta w przygotowaniu a smakuje wybornie.
Składniki:1 kg
ziemniaków2 ząbki
czosnkusólbiały pieprz150 ml
śmietanki 30%150 ml
mleka1 łyżka
masłaWykonanie:Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem.
Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. W miseczce przygotować sos: połączyć
mleko,
śmietankę,
sól,
pieprz i
czosnek przeciśnięty przez praskę. W przygotowanym naczyniu układać warstwy
ziemniaków. Kłaść plasterki tak, by lekko zachodziły na siebie. Każda warstwę polać sosem. Ostatnią wartwe lekko docisnąć. Wierzch poprószyć pokrojonym pozostałym
masłem. Można posypać ulubionymi
ziołami. Jeśli chcecie zapiekankę posypać
serem,
masło nie jest już potrzebne.Piec pod przykryciem ok 1 godz. w temp.175 stopni. Ostatnie 15 minut zdjąć przykrycie i zwiększyć temperaturę do 200 st., żeby zapiekanka ładnie się zarumieniła. Smacznego :)
\