ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj coś dla wielbicieli ziemniaków, do grona których i ja się zaliczam ;)
Ta zapiekanka może być oddzielnym daniem, ale także
dodatkiem do mięs. Jeśli dodatkowo jesteście fanami żółtego sera, można ją obficie posypać nim przed
włożeniem do piekarnika. Będzie wtedy bardziej sycąca.
Ja wybrałam wersję trochę lżejszą - po upieczeniu posypałam parmezanem.
Użyłam młodych ziemniaków, ale równie dobrze mozna ją przygotować ze starych.
Prosta w przygotowaniu a smakuje wybornie.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
150 ml śmietanki 30%
150 ml mleka
1 łyżka masła
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. W miseczce przygotować sos: połączyć mleko, śmietankę, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. W przygotowanym naczyniu układać warstwy ziemniaków. Kłaść plasterki tak, by lekko zachodziły na siebie. Każda warstwę polać sosem. Ostatnią wartwe lekko docisnąć. Wierzch poprószyć pokrojonym pozostałym masłem. Można posypać ulubionymi ziołami. Jeśli chcecie zapiekankę posypać serem, masło nie jest już potrzebne.
Piec pod przykryciem ok 1 godz. w temp.175 stopni. Ostatnie 15 minut zdjąć przykrycie i zwiększyć temperaturę do 200 st., żeby zapiekanka ładnie się zarumieniła. Smacznego :)
\
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/06/Zapiekanka-z-ziemniakow.html