ßßß Cookit - przepis na Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim

Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny polski ziemniak, jednak w wersji nietradycyjnej - w puree, z dodatkiem czosnku to dobry dodatek do niedzielnego schabowego :)
1kg ziemniaków
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
30g masła
ząbek czosnku
100l mleka
świeżo utarta gałka muszkatałowa
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Mleko podgrzewamy.
Ziemniaki po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę, dodajemy masło pokrojone w kostki, czosnek przeciśnięty przez praskę, czosnek niedźwiedzi, mleko, pieprz i gałkę muszkatałowką. Wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy według uznania.
Podajemy z ulubionym mięsem i warzywami :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/12/puree-ziemniaczane-z-czosnkiem.html