Wykonanie
Kiedyś natknęłam się na dość niesmaczny przepis z internetu na zapiekankę z
ziemniakami.Od tamtej
pory miałam uraz na tego typu obiady ale jak zobaczyłam ten przepis u Nigelli pomyślałam, że nie może nie smakować, do tego takie pyszne zdjęcie. I nie myliłam się. Wyszło tak jak przeczuwałam prosto, szybko i pysznie. Cała blaszka poszła za jednym zamachem :) Przepis Nigella Lawson " Nigella Ekspresowo ".
Składniki : ( dla 2 osób jeśli podajemy bez dodatku
mięsa )około 750 g
ziemniaków ( 3 spore )350 ml pełnotłustego
mleka3 łyżki
białego wina2 łyżki
masła2 łyżeczki
oleju czosnkowego250 g
pieczareksól,
pieprzPiekarnik nagrzewamy do 220°C.
Ziemniaki kroimy w dość cienkie talarki ( ja kroiłam na oko nożem ). Wkładamy do rondla, zalewamy
mlekiem i
winem. Doprowadzamy do wrzenia, solimy,
pieprzymy i gotujemy do momentu aż uporamy się z
pieczarkami. Pamiętajcie o mieszaniu raz na jakiś czas.
Pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy
olej i
masło, wrzucamy
pieczarki. Smażymy 3 minuty aż zmiękną.Po tym czasie całą zawartość patelni razem z tłuszczem przelewamy do rondla z
ziemniakami. Mieszamy. Płytkie naczynie do zapiekania smarujemy
masłem i przelewamy zawartość rondla. Równamy wierzch. Pieczemy około 45 minut aż będą spieczone z wierzchu.Smacznego :)