Wykonanie
Gratin dauphinois czyli wspaniały dodatek z
ziemniaków. Zapiekankę można przygotować wcześniej i podgrzać chwilę przed podaniem.Składniki:8 średnich
ziemniaków150 ml
śmietanki 30%sól himalajska50 g
sera cheddarszczypta
gałki muszkatołowej1 ząbek
czosnkumasło do smarowania
Ziemniaki poszatkować w malakserze na cieniutkie plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować
czosnkiem, przekrojoną połówką, i
masłem. Ułożyć
ziemniaki tak, żeby na siebie nachodziły. Każdą warstwę posolić. Całość zalać
śmietanką, oprószyć gałką i posypać wiórkami, cienko pokrojonego,
czosnku. Piec, przykryte folią aluminiową, 50 minut w 200 stopniach. Po tym czasie posypać
serem i piec dalej jeszcze 10 minut. Lekko przestudzić. Podać jako samodzielne danie z
jogurtem wymieszanym z
oliwą lub jako dodatek do
ryby.Przepis ze strony Kwestia Smaku.