Te francuskie danie przeważnie robi się bez jajek. Postanowiłam trochę zmienić recepturę i zrobiłam po swojemu :-) Idealne jako dodatek do obiadu lub jako obiad sam w sobie. Można modyfikować i dodać np. wędzonego łososia :)Składniki:1,4 kg ziemniaków300 ml + 30 ml śmietanki kremówki300 ml mleka2 jajka3 ząbki czosnku1 łyżeczka miodowej musztardy50 g sera długo dojrzewającego lub innego (ja użyłam Cheddar)sól, gałka muszkatołowamasłoZiemniaki obrać, umyć i pokroić na talarki. Włożyć do rondla i zalać mieszanką śmietanki i mleka doprawioną dwiema łyżeczkami soli, musztardą i gałką. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem na malutkim ogniu.30 ml śmietanki wymieszać dokładnie z jajkami.Naczynie żaroodporne natrzeć masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Ziemniaki ułożyć warstwami w naczyniu. Zalać mieszanką śmietanowo-mleczną, w której gotowały się ziemniaki a następnie mieszanką śmietanowo-jajeczną.Posypać startym serem.Piec 40 minut w 200 stopniach C.Smacznego!!