ßßß Cookit - przepis na Gratin Dauphinois, czyli zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i jajkami

Gratin Dauphinois, czyli zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i jajkami

nazwa

Wykonanie

Te francuskie danie przeważnie robi się bez jajek. Postanowiłam trochę zmienić recepturę i zrobiłam po swojemu :-) Idealne jako dodatek do obiadu lub jako obiad sam w sobie. Można modyfikować i dodać np. wędzonego łososia :)
Składniki:
1,4 kg ziemniaków
300 ml + 30 ml śmietanki kremówki
300 ml mleka
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodowej musztardy
50 g sera długo dojrzewającego lub innego (ja użyłam Cheddar)
sól, gałka muszkatołowa
masło
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na talarki. Włożyć do rondla i zalać mieszanką śmietanki i mleka doprawioną dwiema łyżeczkami soli, musztardą i gałką. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem na malutkim ogniu.
30 ml śmietanki wymieszać dokładnie z jajkami.
Naczynie żaroodporne natrzeć masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ziemniaki ułożyć warstwami w naczyniu. Zalać mieszanką śmietanowo-mleczną, w której gotowały się ziemniaki a następnie mieszanką śmietanowo-jajeczną.
Posypać startym serem.
Piec 40 minut w 200 stopniach C.
Smacznego!!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2015/04/gratin-dauphinois-czyli-zapiekanka.html